Közösen a sikeres tanárképzésért

A tanárképzés szakmai gyakorlatának elősegítésére együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem (DE), a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum. A pénteken aláírt megállapodásnak köszönhetően a partnerintézmények pedagógusai négy féléves képzés keretében térítésmentesen szerezhetnek mentortanári szakvizsgát az egyetemen.

A megállapodás értelmében a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) érintett intézményei pedig gyakorlóhelyként vállalnak szerepet a tanárszakos egyetemi hallgatók képzésében.

- Az új tanárgeneráció nevelésében kiemelt jelentőségű az érték- és gyakorlatorientált képzés, amelyben fontos, hogy a hallgatók öt tanéven át tartó oktatásában a szakmájukat magas szinten művelő, kiválóan képzett mentortanárok adják át tapasztalataikat – fogalmazott Forisek Péter

A DE Pedagógusképző Központ főigazgatója kiemelte: 2024 szeptemberében egy olyan új, egyedi tanárképzés indult el három magyarországi felsőoktatási intézményben, köztük a Debreceni Egyetemen, amelyben az egyetemi képzés sikeréhez nélkülözhetetlen a felsőoktatás és a köznevelés összefonódása, amelyben eddig is, mostantól pedig még szorosabb formában működik együtt a Debreceni Egyetem, a Debreceni Tankerületi Központ, a Debreceni Szakképzési Centrum városi és regionális szinten egyaránt.

Az ünnepélyes szerződéskötésen jelen volt Pósánné Rácz Annamária felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is, aki a közelmúltig hosszú éveken át oktatási főigazgatóként tevékenykedett a Debreceni Egyetemen, így jó ismerője a tanárképzés egyetemet érintő kihívásainak.

- Bár az együttműködő partnerek különböző szinteken – alap-, közép- és felsőfokon – érintettek az oktatásban, tevékenységüknek számos kapcsolódási pontja, sőt közös halmaza van. Közös feladataikban, céljaikban és az általuk képviselt, a jövő generációjának átörökítendő értékek, a nemzeti identitás megőrzésében, erősítésében együtt tudnak dolgozni. A most induló közös munka – amelynek köszönhetően a legfelkészültebb tanárok foglalkozhatnak majd a tanárjelöltekkel – jó példával jár elől, ami akár országos méretűvé is szélesíthető – hangsúlyozta Pósánné Rácz Annamária.

A képzés időtartama – a pedagógusok végzettségétől függően – négy, illetve két félév, amely során az elméleti előadások mellett szemináriumi és gyakorlati foglalkozásokon is részt vesznek a mentortanár hallgatók.

- A Debreceni Egyetem térítésmentesen biztosítja a képzést az együttműködésben részt vevő intézmények pedagógusai számára, viszonzásként – megbízási jogviszony keretében – mentortanári feladatokat vállalnak a tanárszakos egyetemi hallgatók gyakorlati oktatásában – ismertette a részleteket Szilágyi-Asztalos Gyöngyi.

A DE Oktatási Főigazgatóság főigazgató-helyettese szerint a most megkötött megállapodás hosszú távon biztosíthatja a tanárutánpótlást.

A programban egyébként ugyancsak díjmentesen vehetnek részt a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum oktatói mellett a DE gyakorlóiskoláinak tanárai is.

- Debrecen szerencsés helyzetben van, hiszen a város egyeteme, a Tankerületi Központ és a Szakképzési Centrum együtt gondolkodik és együtt is cselekszik a pedagógus-utánpótlás biztosításáért. A most kötött megállapodás éppen ezért ajándék a Debreceni Egyetemtől, amelynek köszönhetően élmény lesz mentornak és mentoráltnak lenni egyaránt – fogalmazott Türk László, a tankerület igazgatója.

A Debreceni Tankerületi Központból összesen 75 pedagógus végezheti el a szakképesítést nyújtó kurzust.

- Mitől sikeres Debrecenben a képzés? – tette fel a kérdést Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

A válasz az együttműködésben, a színvonalas oktatásban rejlik, amelynek kulcsa a felkészült oktatók biztosítása, valamint biztos jövőkép nyújtása a hallgatók számára.

A mentortanári képzéssel kapcsolatban a kancellár kiemelte: a tanári pálya csúcsa, ha a tanítás művészetét tovább lehet adni a hallgatóknak, a leendő pedagógusoknak, akiket a jövőben, a diplomaszerzést követően kollégaként várnak majd az együttműködésben részt vevő intézmények.

A mentortanári képzés 114 fővel ezen a héten indul a Debreceni Egyetemen.

Sajtóközpont – BZs