QS rangsor – élen a nemzetközi elitben

Három képzési területen is a világelitben van a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings legfrissebb, ma nyilvánosságra hozott tematikus ranglistája alapján.

A brit cég ezúttal olyan felsőoktatási intézményeket rangsorolt, amelyek a művészet- és bölcsészettudományok (Arts & Humanities), mérnöki és műszaki tudományok (Engineering & Technology), élet- és orvostudományok (Life Sciences & Medicine), természettudományok (Natural Sciences), társadalomtudományok és menedzsment (Social Sciences & Management) terület valamelyikén kínálnak képzési programot.


A most közzétett eredmények alapján a Debreceni Egyetem három képzésben képviselteti magát a felsőoktatási világelitben: az élet- és orvostudományok (397), a természettudományok (451-500) és a bölcsészettudományok (451-500) területén.


Az orvos- és egészségtudományi képzési területen ezúttal az orvos- (251-300), a biológus- (401-450) és a mezőgazdasági képzés (201-250) kapott helyet a legjobbak között.


Csernoch László tudományos rektorhelyettes az intézmény idei eredményével kapcsolatban kiemelte a bölcsészettudomány sikeres (451-500. hely) szereplését, hiszen ezt a területet az elmúlt három évben nem tudták értékelni a lista készítői, emellett az orvos- és egészségtudományi terület pedig első alkalommal került a legjobb 400 alatti kategóriába.


- Fontos az egyetem számára a nemzetközi megmérettetés, és a különböző ranglistákon való minél eredményesebb szereplés, hiszen azon túl, hogy komoly visszajelzést jelentenek a nálunk folyó oktató- kutató- és tudományos munka színvonaláról, hírünket viszi a nagyvilágban. Talán éppen ennek köszönhető, hogy a Debreceni Egyetemen jelenleg 109 ország több mint ötezer diákja folytatja tanulmányait – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László.


A rangsor összeállításakor a lista készítői négy szempontot vesznek figyelembe: a tudományos hírnév, a munkáltatók véleménye, a felsőoktatási intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint az idézettségre utaló bibliográfiai indikátor (h-index citations). A QS felsőoktatási világranglistán vizsgált 1130 intézmény versenyében a Debreceni Egyetem a legjobb első 2-300 között van.


Sajtóiroda – BZs