Tíz ország szakértői a migrációról

Az Egyesült Államok, Belgium, Kuba, Lengyelország, San Marino és hazai egyetemek kutatói tartottak előadásokat az 1924-es amerikai bevándorlási törvény hátteréről és globális hatásairól, illetve a migráció kulcskérdéseiről a Debreceni Egyetemen (DE). A Johnson-Reed 100 Years Later címmel augusztus 22-23-án rendezett nemzetközi, hibrid konferenciát a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézete az American Hungarian Educators Association közösen szervezte.

A rendezvényen kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a kivándorlási múzeumok szerepét és fontosságát, emellett könyvbemutató is gazdagította a programot, illetve a nemzetközi tudományos együttműködésekről is egyeztettek a résztvevők, többek között a Fulbright Hungary támogatásával megvalósult fogadáson is.

- Amellett, hogy a konferencia természetesen reflektál a múltra, az elmúlt 100 év eseményeire, döntéseire, sok előadás a jelenleg zajló folyamatok jobb megértéséhez is hozzájárulhat, sőt, reméljük, sok szempontból a jövőről is szólt a tanácskozásunk, hiszen a tervek szerint kiindulópontként szolgálhat majd nemzetközi tudományos együttműködések és publikációk létrejöttéhez, amelyek a bevándorlási rendelkezések, szigorítások globális hatásait vizsgálják – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Venkovits Balázs.

A DE BTK Angol-Amerikai Intézet igazgatója, a konferencia főszervezője kiemelte: reméli, hogy a beszélgetések újra előtérbe hozzák egy magyar kivándorlási múzeum létrehozásának szükségességét, amelyben a Debreceni Egyetem szakemberei is szívesen közreműködnének.

A megnyitón Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese méltatta a konferencia témájának időszerűségét és hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem – nemzetközi kapcsolatainak és hallgatóinak köszönhetően – méltó otthont ad a rendezvénynek.

- Egyetemünk akadémiai céljaival maximálisan összhangban van egy ilyen nemzetközi, multidiszciplináris konferencia szervezése – mondta a rektorhelyettes, aki kitért a migrációkutatással kapcsolatos saját tapasztalataira és antropológiai vizsgálódásaira is.

A rendezvényen részt vett Melissa Quartell, a budapesti Amerikai Nagykövetség újonnan hivatalba lépő kultúrattaséja is, aki Magyarországon tett első hivatalos, debreceni látogatásán köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, miután Bartha Elekkel tartott találkozóján megismerkedett a Debreceni Egyetemmel.

- A bevándorlási törvényekről és folyamatokról szóló tanácskozásokból sokszor olyan tanulságok vonhatók le, amelyek hosszú távon befolyásolhatják a törvénykezést és a közbeszédet is – mondta a kultúrattasé, majd kiemelte, hogy az USA sokat köszönhet az olyan magyar bevándorlóknak, mint Neumann János, Pulitzer József, valamint az amerikai filmgyártás kulcsfigurái, a jelenben is fontos, hogy a két ország között megmaradjon az emberi kapcsolódásokra alapuló jó viszony, valamint hogy fennmaradjon a követség és a Debreceni Egyetem szoros együttműködése ­­– emelte ki Melissa Quartell.

Helga Lenart Cheng, az American Hungarian Educators Association elnöke az idén 50 éves fennállását ünneplő szervezetet munkáját és eredményeit mutatta be, és az online és személyes résztvevőket is arra biztatta, hogy a használják ki a konferencia nyújtotta lehetőségeket arra, hogy erősítsék a már meglévő kapcsolatokat és újakat építsenek, amelyek hasznos együttműködésekhez szolgálhatnak alapul a jövőben.

A találkozón három plenáris előadás is elhangzott Anna A. Mazurkiewicz (University of Gdansk, Lengyelország), Ashley Bavery Johnson (Eastern Michigan University, USA) és Szente-Varga Mónika (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) közreműködésével.

- A rendezvény mindannyiunk számára lehetővé tette, hogy több aspektusból, köztük emberi oldalról is megvizsgáljuk egyrészt a kvótatörvény hatásait, másrészt pedig tágabb értelemben a nemzetközi migráció mechanizmusait – összegezte a szakmai tanácskozás sikerét Lénárt-Muszka Zsuzsanna.

A DE BTK Észak-amerikai tanszék adjunktusa, a konferencia társszervezője hozzátette: a kétnapos tudományos eseményen elhangzottak hamarosan publikációk formájában is megjelennek, többek között az Angol-Amerikai Intézet Scopus indexált folyóiratában, a Hungarian Journal of English and American Studies-ban.

Sajtóközpont - BZs