Ütőhangszeres flashmob Debrecen belvárosában

Utcazenével népszerűsítették az igényes hangszeres muzsikát, valamint az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának hangversenyeire hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkezett ütőhangszeres fiatalok. A belvárosban tartott, karneváli hangulatot idéző flashmob főként az improvizáción alapult, ezáltal a fiatalok közelebb kerülhettek a közönséghez is.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján idén százharmincan, köztük szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok vesznek részt tizenhét mesterkurzuson. A nyári akadémiához kapcsolódóan különleges flashmobbal, utcazenéléssel népszerűsítették a programot csütörtök délután Debrecenben, a Csapó utcán. 

- A nyári akadémián rengeteg hangszeres kurzus kap helyet, ezekből nagyon keveset tudunk megmutatni a debrecenieknek, keveset tudunk kivinni az utcára, de az ütőhangszerek azok, melyek a legjobban bírják az időjárást, populárisabb hangzásvilággal rendelkeznek és az utcai megszólaltatásra is tökéletesen alkalmasak. Ezek révén nagyon jól meg tudjuk mutatni, hogy miről szól a nyári akadémia, pár napig Európa zenei központjává próbálunk válni Debrecenben – fogalmazott Szabó István, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Rézfúvós és Ütőhangszer Tanszékének egyetemi tanára.


A flashmobbal lehetőséget akartak adni a fiataloknak az önfeledt, improvizatív közös zenélésre, ezzel együtt pedig kedvcsinálóként a hangversenyekre is invitálták a debreceni közönséget. Szabó István szerint igyekeztek klasszikusan a karneválok hangulatos utcazenéjét, improvizációs kézi hangszeres zenei világát bemutatni a debrecenieknek.

- Én úgy gondolom, manapság már nem elsősorban a klasszikus zenét kell népszerűsíteni, hanem egyáltalán az igényes zenére kell felhívni a figyelmet, azokra az értékekre, melyek egyszerre megérintik és szórakoztatják a hallgatóságot, elmélyítik és nem felszínessé teszik a zenét. A nyári akadémia kurzusai is pontosan erről szólnak, arról, hogy a részt vevő hallgatók hogyan mélyülnek el a zenélésben, a tudásukban és a közönséggel való kapcsolatukban. A koncertek megmutatják, hogy az igényes zene minden esetben katarzist ad annak, aki nyitott rá – tette hozzá a professzor.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának részeként Zenés esték a Nagyerdőn címmel ingyenes gálakoncerteket hallhat a közönség. A trombita- és ütőhangszeres gálát július 14-én, vasárnap 19 órától rendezik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében. 

A nyári akadémiáról és a hangversenyekről ide kattintva lehet bővebb információkat találni. 

A flashmob videója ezen a linken érhető el. 

Sajtóközpont - BZ