A bolygók titkai a TTK diákoknak szóló programján

Interaktív tudományos showműsorban volt része annak a mintegy 1200 fiatalnak, aki ellátogatott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (DE TTK) által életre hívott Kalandozások a természet- és műszaki tudományokban című rendezvénysorozat második előadására. A Kölcsey Központ Nagytermében tartott eseményen Kiss László akadémikus mutatta be a csillagászat érdekességeit.

A sorozat első állomásán Ősi Attila paleontológus az őslénytant hozta közelebb az ifjúsághoz, most pedig Kiss László csillagász, akadémikus, Prima Primissima-díjas kutató, a budapesti Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont igazgatója kápráztatta el a hallgatóságot.

- Ismét sikerült egy olyan témát választanunk, amely érdekli, foglalkoztatja a jövő nemzedékét, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy csordultig megtelt a Kölcsey Nagyterme. A Naprendszer rengeteg izgalmas dolgot tartogat mindenki számára, szinte minden hónapban történik valami olyan dolog, amiről a sajtó is beszámol. Kiss László rengeteg energiát fektet a tudományos ismeretterjesztésbe, nem véletlenül nyerte el 2020-ban Az év ismeretterjesztő tudósa címet. Ő az az ember, aki valóban fel tudja kelteni az érdeklődést a téma iránt – mondta Kun Ferenc, a TTK dékánja.

A program célja, hogy a természet- és a műszaki tudományokat bemutassák a diákok számára, lássák, milyen érdekességek várnak rájuk, ha ezt a területet választják továbbtanulásukkor.

- Egy igazi showműsorral készültem, melynek az egyik részében ismereteket adok át, majd pedig interaktív módon vonom be a közönséget, ők is kérdezhetnek és én is kíváncsiskodom. A Föld testvérei – Bolygók a Naprendszerben – ezt a címet kapta ez az alkalom, a téma pedig kis túlzással minden korosztályt érdekelhet. A tudományos kutatás számára elérhető közelségben lévő bolygótestvéreinkről tudunk a legtöbbet a saját Földünkön kívül, így ezekről lehet a legérdekesebb dolgokat mesélni – tudatta Kiss László.

A professzor részletesen beszámolt a Naprendszerben található nyolc bolygóról, és arra is kitért, hogy 2006 óta miért nem tartozik már közéjük a Plútó. A közönség többek között arról is hallhatott, mikor érdemes nyáron az eget kémlelni, ha valaki távcső közelébe kerül, és a közelmúltban sokat emlegetett bolygóegyüttállásra is reflektált.  

A budapesti Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nyilván nem lesz mindenkiből csillagász, akit érdekel a téma, ugyanakkor a természettudományok arra tanítják meg a gyerekeket, miként oldjanak meg problémákat és ennek a képességnek hasznát tudják venni később a munkaerőpiacon. 

A diákok (hetediktől tizenkettedik évfolyamosok) érdeklődve hallgatták a bolygókról szóló tényeket, majd pedig kérdéseiket is feltehették, a szerencsésebbek az új ismeretek mellett ajándékokkal távozhattak. A rendezvénysorozat ősszel folytatódik.

 

Sajtóközpont - KSzD