A jövő földrajztudósai versengtek

A hagyományokhoz híven idén is a Debreceni Egyetem adott otthon a Less Nándor Földrajzverseny döntőjének. A megmérettetésre az ország minden részéről, még Győrből is érkeztek általános és középiskolás diákok, több mint négyszázan.

Harmincegyedik alkalommal rendezték meg a versenyt, amellyel az egyetem egykori hallgatójára, a Biológiai Intézet volt oktatójára, Less Nándor növényföldrajzosra emlékeznek. 

A menetrend idén sem változott: az első fordulóban a jelentkezők online tesztet töltöttek ki saját iskolájukban, amelynek értékelését követően kategóriánként kiválasztottak nyolcvan diákot, akik bejutottak a második körbe, vagyis a debreceni döntőbe, ahol Pósánné Rácz Annamária oktatási főigazgató köszöntötte a legjobbakat. 

A végső körben mind a négy kategóriában (I/A – 7. évfolyam, I/B – 8. évfolyam, II – 9. évfolyam, III – 10.-11.-12.-13. évfolyam) először egy teszt várt a kiválasztottakra, másnap pedig a szóbeli következett a szakmai zsűri előtt. 

- Azt tapasztaljuk, hogy a Covid-járvány óta ismét évről évre nő a jelentkezők száma, amiben a megszerezhető plusz pontok is szerepet játszanak. A mezőny felkészültségét illetően javulás látható, a teljesítmény egyre jobb. A verseny célja, hogy a tanulók felismerjék a földrajz tantárgy értékeit, aktualitását, szerepét a világ jelenségeinek megértésében – mondta Teperics Károly, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Földtudományi Intézetének docense.

A szervezők, a DE TTK és a Földrajzverseny Alapítvány folyamatosan változtatják, modernizálják a feladattípusokat, mert a verseny célja többek között az, hogy hozzájáruljon a földrajztanítás tartalmi, de elsősorban módszertani megújításához. Idén az általános iskolásokra egy kreatív feladat is várt, egy szöveg alapján kellett térképet rajzolniuk. A nyertesek bronzplakettet és díszoklevelet kaptak.

A verseny névadója, Less Nándor az 1980-as években a Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-földrajz szakos egyetemistájaként első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Számos expedíción vett részt a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben. Már 29 évesen kandidátusi címet szerzett a Délkeleti-Bükk vegetációja és xeroterm erdőtársulások fitocönológiája című dolgozatával. Harmincadik születésnapját 1993-ban Ugandában, a Ruwenzori-hegység 5109 méter magas csúcsán töltötte. Az expedíciót követően maláriás lett, s néhány hét múlva belehalt a betegségbe.

Az eredmények ezen a linken tekinthetők meg.

 

Sajtóközpont - KSzD