Amikor a művészet és a tudomány találkozik

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének asszisztense, Luis Guallichico ecuadori születésű grafikusművész növényi témájú alkotásai is felkerültek a brit Ökológiai Társaság blogjára. A HUN-REN-UD Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport laboránsának műveihez a csoportban dolgozó botanikusok és ökológusok munkája, illetve elkötelezettsége adott inspirációt.

A British Ecological Society által 1899-ben alapított Journal of Ecology folyóirat szerkesztői rendszeresen írnak ki pályázatot ökológiai témájú képzőművészeti alkotások készítésére és bemutatására. Idén Luis Guallichico is csatlakozott a felhíváshoz, és beküldte a Magyarországon készült, növényeket ábrázoló festményeit, amelyek nem is maradtak elismerés nélkül.

Három alkotással jelentkezett: a homoki prérifű (Sporobolus cryptandrus) nevű inváziós fajról vegyes technikával készült művel, valamint a Magyarországon bennszülött pilisi lenről (Linum dolomiticum), illetve a látványos virágú orchideáról, a boldogasszony papucsáról (Cypripedium calceolus) készült akvarellekkel. 

- Az ökológiai utazásom azzal kezdődött, hogy aktívan részt vettem a Magyarország száraz területeit veszélyeztető Sporobolus cryptandrus nevű invazív faj folyamatban lévő kutatásában. Ez az együttműködés meghatározó jelentőségűvé vált számomra, felkeltette az érdeklődésemet a fajok sokféleségének különböző technikákkal történő szemléltetése iránt. A fajok kettős hatásának megismerése gazdagította látásmódomat. A felismerésen túl az utazás feltárta Magyarország növényvilágának mélységes szépségét – mondta el a hirek.unideb.hu-nak az alkotási folyamatot a művész.

Luis gondosan kidolgozott, valósághű festményeinek stílusa és kifinomultsága a hazai flórát egy hosszú életen át bemutató és rajzoló neves botanikus és művész, Csapody Vera alkotásait idézik. 

Luis Guallichico eredetileg művészként épített karriert Ecuadorban, a Debreceni Egyetemmel családi kötődés révén került kapcsolatba. Felesége ugyanis itt végezte Environmental Sciences MSc tanulmányait, majd felvételt nyert PhD képzésre Török Péter, a Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszék professzorának témavezetése mellett. Luis és felesége, illetve két kislányuk Debrecenben telepedtek le. Idővel a garikusművész is csatlakozott a Török Péter vezette munkacsoporthoz, így közelebbi kapcsolatba került a növényekkel.

Nagy szerepet vállalt a DE TTK Ökológiai Tanszéken található, országos szinten egyedülálló maggyűjtemény naprakésszé és használhatóvá tételében, de a folyamatos jellegadatgyűjtés különböző munkafolyamataiban is már rutinszerűen otthon van. Alkotásai immár a konferenciákra vitt posztereket is színesítik, illetve a kutatócsoport koordinálásában működő Pannon Flóra Jellegadatbázis (PADAPT) fotóinak gondozása is az ő feladata.

Az alkotókat bemutató blogbejegyzés itt található: https://jecologyblog.com/2024/03/05/the-march-art-gallery

 

Sajtóközpont