A hang erejét ünnepelték

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke is csatlakozott a hang világnapja (World Voice Day) rendezvénysorozathoz. A kedd este tartott ünnepi hangversenyen a tanszék hallgatói, oktatói és vendégei mutattak be válogatást Mozart, Bizet és Wagner műveiből a Liszt teremben.

A hangunk sokkal több annál, minthogy csak szövegeket közvetítsen, hiszen érzelmeket, gondolatokat, ötleteket is lehet tudatni általa. A hang egyszerre hangszer is, mely sugározhat örömöt és szomorúságot, dühöt és együttérzést. Ennek a különleges emberi adottságnak is saját világnapot szentelnek, április 16-án. Az 1999 óta létező hang világnapja kezdeményezéshez a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke idén első alkalommal csatlakozott és saját eszközeivel, az énekkel mutatta meg a hang kortalan, időn és téren átnyúló ősi erejét. 

A részvétel Bátori Éva tanszékvezető nevéhez kötődik, aki már korábban, a Magyar Állami Operaháznál végzett tevékenysége alatt próbálta kiemelni a hang fontosságát a világnapon és operaénekesként éveken át segítette a rendezvényt. Az ő ötlete volt, hogy a tanszék is kapcsolódjon a világméretű kezdeményezéshez.

- A világnap hangunk hihetetlen erejének megbecsüléséről szól. Szerettem volna, ha a tanszékünk is kap egy olyan lehetőséget, mely által bekerülhet a világ körforgásába, és ezáltal az egyetemen belül és kívül is minél többen megismerik a munkánkat. Mi, énekesek használjuk a legintenzívebben a hangunkat, a megfelelő hangképzéssel a komolyzenei – és persze a könnyűzenei énekesek is – a hang olimpikonjainak számítanak. Palántaként ültettük el ezt az első alkalmat és abban bízom, hogy hamarosan tovább fog virágozni. Fejlesztve a mostani kapcsolódásunkat, egy ekkora egyetemen akár más tudományterületek csatlakozási pontja is lehet a Hang Világnapja – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Bátori Éva tanszékvezető, egyetemi docens.

A Zeneművészeti Kar Liszt termében megrendezett hang világnapi koncerten a Magánének Tanszék majdnem összes szólista hallgatója színpadra lépett. Utolsó műsorszámként Wagner: A Walkür című operájának Walkürök lovaglása jelenetében (valkűrjének lovaglásában) pedig rézfúvós és ütős hallgatókkal egészültek ki a tehetséges énekesek. Bátori Éva hozzátette: a növendékeknek fontosak a színpadi fellépések, kell, hogy tapasztalatokat, élményeket gyűjtsenek.


A hangversenyen a hallgatók és oktatók válogatást adtak elő Mozart Varázsfuvolájából, Bizet Carmenjéből, valamint Wagner műveiből. Zongorán közreműködött Böszörményi Judit, Cs. Nagy Ildikó és Kozma Dávid, a koncerten fellépett a Bárdos Lajos Leánykar és a DE ZK vegyeskarából alakult női kar, valamint a DE ZK rézfúvós és ütőhangszeres hallgatóiból alakult együttes, Kustár Gábor képzőművész és a Modern Tánc-Játék Stúdió táncosai. Vezényelt Török Géza Liszt-díjas karmester, a hangversenyt Vranyecz Artúr rendezte.

Sajtóközpont - BZ