Római tehetségek a Liszt terem színpadán

Olaszországból érkeznek szólisták és adnak koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A ZK a kölcsönös szakmai tapasztalatcsere érdekében hosszú távú együttműködést tervez a római székhelyű Nemzetközi Zene- és Művészeti Akadémiával.

A kar életében különleges jelentőségű koncertet tartanak vasárnap este. Ezúttal az Accademia Internazionale di Musica e Arte szólistáit látja vendégül a ZK a Liszt teremben. A Rómából érkező, diplomaszerzés előtt álló olasz hallgatók előadása a Debreceni Egyetem hallgatói számára is igazi kuriózumnak ígérkezik.  A DE Zeneművészeti Kara hosszú távon szeretne együttműködni a római akadémiával.

- Kiváló szakmai kitekintést jelent ez a hangverseny a karunk számára, és külön megtiszteltetés, hogy kifejezetten a római nemzetközi akadémia vette fel velünk a kapcsolatot azért, hogy együttműködés keretében a végzős hallgatóik megmutathassák a Debreceni Egyetemen is a felkészültségüket, tehetségüket. Remélhetőleg hosszú évekre meghatározó közös munka áll előttünk az olaszokkal, így például várjuk majd őket a Nyári Akadémia kurzusaira és a Kodály Zoltán Világzenekarba. A mostani hangverseny egy kölcsönös tapasztalatcserét készít elő, amely során egymástól tanulhatnak a római és a debreceni hallgatók, oktatók. A ZK növendékei számára mindig hasznos a szakmai tudásmegosztás, ezzel lehetőségünk nyílik arra is, hogy betekintést nyerjünk a római akadémia profiljába és lássuk, mik az erősségeik, mire helyezik a hangsúlyt az egyetemi szintű klasszikus zenei oktatásban. A vasárnapi hangverseny révén a római fiatalok megismerhetik a Zeneművészeti Kar működését – közölte Váradi Judit, a Nyári Akadémia művészeti igazgatója.

Hozzátette, hogy a római Nemzetközi Zene- és Művészeti Akadémiával induló együttműködés igazi mérföldkő a ZK számára, hiszen ilyen szoros szakmai kapcsolatot még nem ápol más külföldi intézménnyel a kar. A tervek között szerepel az is, hogy a Zeneművészeti Kar bemutatkozhasson majd Rómában.

Az április 7-én, vasárnap 19 órakor kezdődő hangversenyen nyolc olasz hallgató, zongoristák, hegedűsök és énekesek lépnek majd színpadra a Liszt teremben. Többek között Chopin, Händel, Mozart, Verdi, Puccini műveiből adnak elő válogatást, de felcsendül majd néhány Liszt darab is. 

A hangverseny teljes programja ide kattintva érhető el.

Sajtóközpont - BZ