Élénkülő vietnámi kapcsolatok

Az informatika, a gyógyszerész- és az orvostudomány területét érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és hat vietnámi egyetem. A keretmegállapodásokat a vietnami miniszterelnök, a vietnami oktatási és képzési miniszter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

- A Debreceni Egyetem az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a széleskörű, hosszú ideje eredményesen működő nyugati kapcsolatrendszer mellett a keleti országokkal is egyre átfogóbb partnerséget alakítson ki. Intézményünk aktív kapcsolatot ápol Vietnámmal, az ország budapesti nagykövete pedig tavaly októberben látogatott egyetemünkre. A most aláírt együttműködési szándéknyilatkozatok kiemelten a kutatás-fejlesztést támogatja, továbbá a hallgatói, kutatói és oktatói mobilitásokat segíti – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A keretmegállapodásokat Pham Minh Chinh, vietnámi miniszerelnök magyarországi látogatásához kötődően, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tett látogatása alkalmával írták alá. Az eseményen vietnami és magyar egyetemek összesen tíz két- és többoldalú együttműködési megállapodást kötött, egyebek mellett a Vietnami Nemzeti Egyetem, Thai Nguyen Egyetem, és a Hanoi Egyetem, magyar részről a Debreceni Egyetem mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem.

Az intézmények megállapodtak abban, hogy a kölcsönös, tudományos  együttműködés keretein belül a többi között kettős diplomát adó képzéseket hoznak létre, valamint tudományos csereprogramokat indítanak, szemináriumokat és konferenciákat szerveznek közösen, és közös publikációkat is megjelentetnek majd.


A magyar és a vietnámi egyetemek között újonnan létrejött felsőoktatási együttműködési szándéknyilatkozatokat üdvözölve a vietnámi kormányfő Pham Minh Chinh elmondta, a fiatalok az egymást inspirálva kialakított partnerségre építve tudják elősegíteni és tovább építeni a tudományos együttműködést; és ez az egymástól olyan távol eső országok között is lehetséges, mint Vietnám és Magyarország.

Sajtóközpont/NKE

Fotó: MTI/NKE