Olasz maffia a Science Caféban

A nők és a maffia címmel tart előadást Pete László, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszék vezetője az intézmény Tudományos Igazgatóságának népszerű sorozata, a Science Café keretében.

A maffia zárt világáról elsősorban a filmek, a krimik vagy még inkább a bűnügyi hírek alapján nyerhetnek ismereteket az érdeklődők. Ezek a források azonban elsősorban a férfiak szerepébe nyújtanak némi betekintést, arról azonban csak ritkán vagy egyáltalán nem szólnak a beszámolók, hogyan is élnek valójában azok a nők, akik anyaként, feleségként vagy testvérként kötődnek a maffia tagjaihoz. Ezt a hiányt igyekszik pótolni soron következő előadásával a Science Café. 

- A maffia asszonyainak tradicionális reprezentációja a fekete ruhába öltözött, hallgatag és engedelmeskedő nő – egy patriarchális közösség tipikus nőalakja. Sok évszázados kulturális és biológiai előítéletek szerint – amelyek a „gyengébb nemet” úgy általában is távol tartották a közügyektől – a nők irracionálisak, megbízhatatlanok, pletykás természetűek, képtelenek uralkodni magukon és tartani magukat a hallgatás törvényéhez, ezért nem vehetnek részt a beavatási szertartáson sem. Feladatuk a gyerekszülésre és a ház rendben tartására korlátozódik – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pete László.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének vezetője előadásával kapcsolatban hozzátette: az 1980-as évek végéig élő közvélekedés szerint a nők nem részesei a férjük, apjuk vagy fivérük bűnözői tevékenységének, sőt akár nem is tudnak róla, hiszen a maffiatagok a beavatási szertartáson teljes titoktartást fogadnak. 

- Valójában a nők mindig is fontos szerepet játszottak a maffia életében, az utóbbi évtizedekben pedig ez a szerep jelentős átalakuláson ment keresztül. A maffiaszervezetekben a nők hagyományos, illetve kimondottan bűnözői szerepet is betölthetnek – emelte ki fontos információként Pete László.

További érdekességekre számíthatnak az érdeklődők a Science Café A nők és a maffia című előadásában, amely 2023. október 18-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

A Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1017704209268361/?ref=newsfeed

Sajtóközpont - BZs