A külföldiek is Debrecent választják

Az oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem volt a legnépszerűbb a külföldi fiatalok körében az idei Stipendium Hungaricum programban.

Tavaly megduplázódott, és ebben az évben is több mint 50 százalékkal emelkedett a Stipendium Hungaricummal felvett külföldi hallgatók száma a Debreceni Egyetemen. Két éve 203, tavaly 419, idén szeptemberben pedig már 639 diák kezdi meg tanulmányait az intézményben ezzel az ösztöndíjjal, ez a hazai összlétszám ötödét jelenti.

A 2017/18-as tanévben összesen 59 országból, a legtöbben Jordániából, Pakisztánból, Szíriából, Egyiptomból, és idén először Dél-Afrikából, illetve Brazíliából érkeznek stipendiumos diákok Debrecenbe.

A programot 2013-ban alapította a kormány a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítése jegyében. Az ösztöndíjasok képzése Debrecenben szinte kizárólag angol nyelven folyik, de a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdheti meg tanulmányait. A sikeresen pályázók 3-5 éves tanulmányaik alatt schengeni vízumra és ösztöndíjra jogosultak a magyar társaikkal egyenlő mértékben. Emellett számos kedvezményben részesülhetnek, többek között kollégiumi férőhelyet, vagy lakhatási támogatást kaphatnak.

A felvételi eljárás során egy hallgató ezúttal is három különböző intézményt választhatott. Idén minden második hallgató jelölte meg valamelyik helyen a Debreceni Egyetemet, tehát a hazai egyetemek közül az intézmény iránt érdeklődtek a legtöbben, összesen 2624-en. A diákok több mint ötven különböző képzésre jelentkeztek, a legnépszerűbbnek a műszaki karok mérnök szakjai bizonyultak.

A stipendiumos hallgatókkal együtt csaknem 5000 külföldi hallgató, köztük mintegy 1700 gólya kezdi meg az őszi szemesztert a Debreceni Egyetem, ezzel Kelet-közép Európában az intézmény rendelkezik a legnagyobb létszámú tanuló csoporttal.

Sajtóiroda - TB