Állami elismerések augusztus 20-án

A Debreceni Egyetem professzorait, vendégprofesszorát, egykori oktatóit és díszdoktorát tüntették ki az államalapítás ünnepe alkalmából a fővárosban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából pénteken a Pesti Vigadóban.

- A kitüntettetek tisztességes munkával, tudományos teljesítménnyel, magas művészettel és rekordokkal járultak hozzá a magyar nemzet életéhez, így folytatói és résztvevői a megmaradásért és gyarapodásért vívott küzdelemnek – emelte ki Balog Zoltán.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Édes István, az orvostudomány doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, egyetemi tanár. Édes István főigazgatója, majd elnöke volt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának. A professzor közreműködésével végezték el a közelmúltban az első hazai tüdőverőér-tágításokat.

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: Duffek Mihály zongoraművész-tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető egyetemi tanára, megbízott dékán.

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Dávid Gábor István, a Stony Brook University kutatóprofesszora, a Debreceni Egyetem vendégprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont külső munkatársa.

Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehetett át Tanyi János, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának professor emeritusa. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója az állategészségügy területén több évtizeden át végzett kiemelkedő szakmai, tudományos-kutatói, oktatói és intézmény-vezetői munkájáért részesült a kitüntetésben.

Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozott a miniszter Szabó Péternek. A Debreceni Egyetem nyugalmazott egyetemi docense négy évtizedes egyetemi oktatói munkásságáért, a mangalica sertést fajták génmegőrzésében és a Farmer Expo sertéstenyésztési kiállítás szervezésében végzett tevékenységéért kapta az elismerést.


Augusztus 20-án pedig Áder János köztársasági elnök Magyarország legmagasabb rangú kitüntetését, a Magyar Szent István Rend díjat adta át Vásáry Tamás zongoraművésznek, a Debreceni Egyetem díszdoktorának, a Zeneművészeti Kar - Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar vezetőjének a Sándor-palotában.

MTI/Sajtóiroda
Fotók: MTI, Kormany.hu