Mi lett volna, ha…

Miként válhat az egykor támogatott fiatalból professzionális segítő szakember? Roma származású hallgatók figyelemreméltó élettörténeteit mutatja be az a dokumentumfilm-sorozat, melynek legújabb darabját pénteken mutatták be a Debreceni Egyetem Lippai Balázs Roma Szakkollégium kulturális estjén.

A Társadalmi integrációról másként elnevezésű eseménysorozat harmadik alkalmán ismét egy aktuális téma állt a középpontban: a roma származású szociális szakemberek helye és szerepe az ellátórendszerben. A pénteki rendezvényen debütált a Mi lett volna, ha… Rajmond filmje című dokumentumfilm is a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karán. 

A szakmai diskurzuson Szabó Henriett, a Lippai Balázs Roma Szakkollégium munkatársa, az ELKH-DE Néprajzi Kutatócsoport kutatója kiemelte a film a Kik vagyunk és miért…? elnevezésű filmsorozat negyedik szériájában készült el, a sorozat 18. részeként. A főszereplő Lakatos Rajmond egykori szakkollégista, aki jelenleg szociálpedagógus szakemberként dolgozik. A néző a roma származású főhős életútját követheti nyomon, és megértheti azt a folyamatot, miként válhat az egykor támogatott fiatalból professzionális segítő szakember. 

A Kik vagyunk és miért…? filmsorozat főszereplői roma származású egyetemisták, akik figyelemreméltó eredményeik alapján mintaként állhatnak a hozzájuk hasonló sorsú fiatalok előtt.  A fim társkészítője, Biczó Gábor, a szakkollégium vezetője hozzátette: a megjelenített jó gyakorlatok a társadalmi integráció előmozdításának kiváló eszközei lehetnek.

A rendezvényen három volt szakkollégista, Simon Csaba, Rózsás Viola és Lakatos Rajmond közreműködésével Gortka-Rákó Erzsébet, a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja, a Szociálpedagógia Tanszék vezetője fejtette ki álláspontját a szakellátás jelenlegi helyzetéről és a roma származású szociális szakemberek szerepéről. 

A beszélgetésbe további szakemberek is bekapcsolódtak. A vita konklúziója az lett, hogy nélkülözhetetlen a roma származású szociálpedagógusok, szociális munkások közreműködése az ellátórendszer hatékony működtetésében. Repelik Anikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ vezetőjének szavai szerint a roma segítő szakemberek kultúrájukból adódóan ugyanis olyan plusz tudás birtokosai, amely a gyakorlatban segíti elő a szakellátásban nevelkedő fiatalok roma identitásának megerősítését.


A Lippai Balázs Roma Szakkollégium által szervezett kulturális esten a szociális szférában dolgozó szakemberek mellett egyetemi és gimnáziumi oktatók, hallgatók és középiskolás diákok, valamint alumni hallgatók is részt vettek.

Sajtóközpont - TB