Emancipáció régen és ma

Női sorsokat bemutató tárlat nyílt az Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából a Debreceni Egyetem Főépületében. A kiállítás a május 3-ai „Nők a felsőoktatásban” című kerekasztal-beszélgetés kísérőrendezvénye.

- A tudomány nőnemű – legalábbis a latin és a német nyelvben – mondta a Nők helyzete a társadalomban, kultúrában és tudományban című német nyelvű kiállítás május 2-i megnyitóján Karl Katschthaler. A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Német Nyelvű Irodalmak Tanszék egyetemi docense beszédében kiemelte: A „Kalliope Austria” névre keresztelt vándorkiállítás jelentős munkásságú osztrák nők életrajzai segítségével vonultatja fel az elmúlt 200 évet, akik tehetségükkel, akaraterővel és harcias bátorsággal formálták és gazdagították hazájukat.


A kiállítás és a „Nők a felsőoktatásban” kerekasztal-beszélgetés egyaránt az emancipáció és az egyenjogúság kérdéskörét boncolgatja.

- Jó példa erre Ausztria nemzeti himnusza, amelynek egyik során át is írták, így a haza nagy fiai mellett leányai is bekerültek a szövegbe – fejtette ki Karl Katschthaler, aki hazai, debreceni példát is említett: a Debreceni Egyetemen közel arányos a Bölcsészettudományi Karon belül az oktatók férfi-nő aránya, ugyanez azonban nem mondható el, ha csupán a professzorok megoszlását tekintjük. Ez is mutatja, hogy nem vált még feleslegessé a feminizmus – zárta megnyitóját a docens.

A tárlat május 19-ig látogatható a Főépület I. emeleti kerengőjén. A témához kapcsolódva „Nők a felsőoktatásban” címmel kerekasztal-beszélgetést szervez május 3-án 12 órai kezdettel a Főépület 111. termében a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum, az egyetem Germanisztikai Intézete, valamint a Gendertudományi Központ.

Sajtóiroda - BZs