Változik a tanárképzési rendszer

Idén szeptembertől indulnak az első új típusú tanári mesterszakok a felsőoktatásban. Ezek előkészítéséről és oktatásszervezési feladatairól tartott tájékoztatót a Debreceni Egyetemen az Oktatási Hivatal elnökhelyettese.

A tanárképzés átalakítása 2013-ban kezdődött, az osztatlan rendszer bevezetésével. A hazai felsőoktatási intézmények 2017 szeptemberében indítják először azokat az új típusú mesterszakokat, amelyek korábban megszerzett diplomákra épülnek. Ezek a képzések idén már szerepelnek a felvételi tájékoztatóban.


Az egyetemek most készítik a mintatanterveket, most zajlik az egyeztetés minden intézményben a megvalósításról annak érdekében, hogy a hallgatók számára optimális tartalmakkal, illetve megfelelő oktatásszervezési megoldásokkal induljanak a képzések. Ezekről egyeztetett a Tanárképzési Kollégium tagjaival és oktatókkal Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese a Debreceni Egyetemen április 26-án tett látogatásán.


- A 2013-ban bevezetett osztatlan képzési rendszer és az újonnan induló mesterképzések lebonyolításukban hasonlítanak ugyan, tematikájukban viszont nagyon különböznek. Az intézményeknek el kell különíteniük a két képzési formát. A két rendszer párhuzamosan fut majd, ami az oktatásszervezésben óriási kihívást jelent az egyetemeknek – emelte ki Stéger Csilla.


A Debreceni Egyetemen 2013 óta folyamatosan emelkedik az osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók száma.

- Sikeres ez a képzési forma. Egyrészt azért, mert valódi kétszakos képzés, ami a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés szempontjából rendkívül előnyös, másrészt pedig kedvező ösztöndíj-lehetőségeket is tudunk kínálni hallgatóinknak. Idén a Debreceni Egyetemre harminc százalékkal többen jelentkeztek első helyen tanárképzésre a tavalyihoz képest, ami nemcsak a hagyományos képzési területek népszerűségének köszönhető, hanem az új szakoknak is, elsősorban a testnevelő tanár szaknak, amire első helyen 53-an jelentkeztek – tette hozzá Maticsák Sándor, a Tanárképzési Központ főigazgatója.


A Debreceni Egyetem tanárképzési szakjai közül a középiskolai képzés törzsét alkotó történelem és angol a legnépszerűbb már évek óta, ezekre a szakokra ebben az évben is több mint 100-100 fő adta be jelentkezését.  A harmadik legkedveltebb tanárszak a fiatalok körében a magyar, miközben a természettudományi szakok: a matematika, a fizika és a kémia szak iránt is egyre többen érdeklődnek.

Sajtóiroda – TH