Mit és hogyan ajánljon a gyógyszerész?

Gyógyszerészi gondozási versenyt rendeztek a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Az elsősorban a kar ötödéves hallgatóinak részvételével tartott megmérettetésen a versenyzőknek patikába betérő betegnek kellett segíteniük a gyógyszerválasztásban. A legjobbak bejutottak a verseny országos döntőjébe.

A Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny helyi fordulójára idén a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) 15 magyar és 8 külföldi hallgatója nevezett. Először tesztet írtak, ami alapján a második körbe 9 magyar és 2 külföldi diák jutott be. Nekik különböző patikai szituációkban kellett helytállniuk, két végzett gyógyszerész által megszemélyesített betegnek adtak tanácsokat, illetve igyekeztek őket szakszerűen kiszolgálni.

Lekli István, a DE GYTK docense, a verseny egyik szervezője a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a versenyzőknek többek között várandós nőknek, kisgyermekes szülőknek és szoptató anyukáknak kellett gyógyszereket ajánlaniuk. Egy páciens gyomorégés miatt érkezett, másikuk allergiás tünetekre panaszkodott, míg a harmadik terhesvitamint szeretett volna vásárolni.

A versenyzők a szituációkban kommunikációs problémákkal, rossz beteg-együttműködéssel és a megfelelő gyógyszerválasztást befolyásoló társbetegségekkel is szembesültek.

A szakemberekből álló zsűri egyrészt azt értékelte, a gyógyszerész-jelöltek miként viselkednek, kommunikálnak a beteggel, másrészt milyen gyógyszereket, készítményeket ajánlanak, mit kérdeznek.

- Hallgatóinknak a szakmai és a kommunikációs ismeretek elsajátítása egyaránt nélkülözhetetlen, hiszen a mindennapi életben a betegek elsősorban a táraasztal mellett nyújtott teljesítményük alapján ítélik meg a gyógyszerészeket. A patikai dolgozók felkészültségükről elsősorban azáltal tehetnek tanúbizonyságot, hogy miként kommunikálnak, milyen tanácsokat tudnak adni és milyen szakmai döntéseket hoznak. Ez azonban még öt év tanulás és számtalan szakmai-gyakorlati munkaóra után sem egyszerű. Kiváltképp, ha kicsit bonyolultabb esettel, beteggel találja szembe magát a gyógyszerész – magyarázta Lekli István.

A debreceni Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny első három helyezettje bejutott az országos döntőbe, melyet tavasszal Budapesten tartanak. Ott az ország mind a négy, gyógyszerészhallgatók képzésével foglalkozó felsőoktatási intézményének legjobbjai összemérik majd tudásukat.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának díjait Bácskay Ildikó, a kar oktatási dékánhelyettese adta át ez első három helyezettnek: Czuczku Dánielnek, Csapó Máténak és Alala Siham ötödéves hallgatóknak.


Sajtóközpont - OCs