Rising Stars: tehetséges biológusok bemutatkozása

Biológiai témájú kutatást végző fiatal szakemberek ismertették eredményeiket a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan az MTA DAB, a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola, a Biológiai és Ökológiai Intézet, valamint a Fiatal Kutatók Akadémiája közös szervezésében tartott Rising Stars 2022: tehetséges biológusok bemutatkozása című rendezvényen.

A debreceni DAB Székházban tartott negyedórás előadásokat és az azokat követő ötperces vitákat olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó, nagyrészt negyven év alatti, saját kutatócsoportot még nem vezető kutatók tartották, akik a Juhász-Nagy Pál Doktori Iskolához kötődve, az elmúlt öt évben szerezték PhD fokozatukat vagy PhD fokozattal még nem rendelkeznek, de kimagasló publikációs teljesítményt nyújtanak.

Török Péter, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Ökológiai Tanszék egyetemi tanára a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a rendezvény nemcsak a kutatási eredmények bemutatását tette lehetővé, hanem segített a nagy nyilvánosság előtt történő előadás gyakorlásában, mások hasonló témakörökben folytatott munkáinak megismerésében, ezáltal új, közös kutatások elindításában.

- A tisztán ökológiai, környezettudományi és molekuláris biológiával foglalkozó, például gombafajok genomjait bemutató előadások mellett olyanok is sorra kerültek, amelyek ezt a két tudományterületet egyesítik, az ökológiai jellegű problémához molekuláris biológiai és genetikai eszköztárat társítanak – magyarázta Török Péter.

Tóthmérész Béla, a DE TTK Ökológiai Tanszék professzora, a 2001 óta működő Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola vezetője kiemelte: az egyetem legnagyobb létszámú doktori iskolája a biológia és a környezettudományok területén biztosit szakmai képzést, ad lehetőséget PhD fokozat elnyerésére. Fő céljuk a tudományos szakember utánpótlás biztosítása, az elmúlt két évtizedben több mint 200 doktori fokozatot adtak ki. Jelenleg négy doktori programot működtetnek biológia és négyet környezettudomány területén, melyeket nemzetközileg elismert professzorok vezetnek.

- Kiemelt célunk olyan hallgatóknak doktori fokozatot adni, akik magas színvonalú, rangos folyóiratokban megjelenő publikációkkal jelentkeznek. Ők megszerzett tudásukat minden bizonnyal később az életben is jól tudják hasznosítani – fogalmazott Tóthmérész Béla.

A rendezvény megnyitóján Barta Zoltán, a DE TTK Biológiai és Ökológiai Intézet igazgatója úgy fogalmazott: jelentős átalakulás zajlik napjainkban a tudományban, egyre több mutató alapján értékelik a kutatókat, éppen ezért kiemelten fontosak az ilyen és ehhez hasonló rendezvények, ahol a kutatómunka szakmai eredményeit kötetlenebb módon lehet bemutatni.


A 12 elhangzott előadás között olyan témák is szerepeltek, mint például a pormegkötés mértékének becslése városi fák levelein Debrecenben, valamint egy kétszülős bogárfaj, az erdei álganéjtúró teljes genomja.

A pénteki esemény a közelmúltban a Debreceni Egyetem által elnyert, a vizes és szárazföldi rendszerek vizsgálatát célul tűző Élvonal Pályázathoz kapcsolódott.


Sajtóközpont – OCs