Konferenciák az Ipar 4.0 jegyében

A napjainkban zajló ipari forradalomhoz kapcsolódó mechatronika, valamint vállalkozásmenedzsment a központi témája annak a két konferenciának, amelyek csütörtökön kezdődtek a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

- Az Ipar 4.0 kihívásai, az automatizálás, a robotok térhódítása új ismereteket követel meg a szakemberektől. Ennek a kihívásnak a teljesítése újfajta igényeket támaszt mind az ipar, mind pedig az oktatás terén, amihez a Műszaki Karnak is alkalmazkodnia kell – hangsúlyozta a rendezvényeket megelőző március 9-i sajtótájékoztatón Szűcs Edit, a kar dékánja.


A Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék évek óta rendszeresen megszervezi az Electrical Engineering and Mechatronics EEMC'17 elnevezésű nemzetközi találkozót, amelynek fókuszában az ipari folyamatirányítás, a gyártási folyamatok automatizálása, az intelligens mechatronikai rendszerek, elektromos hajtások és azok alkalmazásainak lehetőségei, a számítógéppel támogatott technológiák állnak.

- Természetesen a legfontosabb, hogy a tématerületekhez kapcsolódó kutatások legfrissebb eredményeit is megismerjék a résztvevők, akik a világ számos országából, többek között Portugáliából, Lengyelországból, Törökországból, Pakisztánból, Nigériából, Indiából, Romániából és az Egyesült Arab Emírségekből érkeztek Debrecenbe – sorolta az unideb.hu portálnak Husi Géza. A Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék vezetője kiemelte: a kétnapos konferencia második napjára meghirdetett poszter szekcióban a hallgatók is bemutathatják tudományos munkáikat.

- Nem véletlen a konferencia elnevezése: „Kihívások és tanulságok a menedzsment területén”, ugyanis ha a technikai fejlődés lehetővé teszi, hogy robotok lépjenek majd az emberi munkaerő helyére, megvalósul a szinte teljes automatizálás, ez óriási lehetőséget jelent a műszaki menedzsereknek is – fejtette ki Popp József, a Gazdaságtudományi Kar Ágazati Gazdaságtan és Módszertani Intézet vezetője. A konferencia elnöke hangsúlyozta: Magyarországon először a betanított munkásokat fogja kiszorítani az új technológia, ennek kezelése a változásmenedzsment feladata lesz, a témáról szó lesz mind a szekciókban, mind a plenáris előadások során.

Sajtóiroda - BZs