Minden eddiginél több ifjú zeneművész a nyári akadémián

Tizenkilenc országból mintegy kétszáz tehetséges fiatal zenész érkezett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, hogy részt vegyen az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján. A mesterkurzusokat követően újra megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, melyet ezúttal is Vásáry Tamás vezényel.

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a hagyományos zenei szakmai eseményt. A mintegy kétszáz fiatal zeneművész mellett hét országból harmincegy mesteroktató vesz részt a nyári akadémián.

Az eseményről szóló hétfői sajtótájékoztatón Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának jelentőségét méltatta, mely szerinte illeszkedik a Debreceni Egyetem oktatási stratégiájába. 

- Nagy hagyományai vannak a hangversenysorozatnak és a nyári akadémiának, a tavalyi és a mostani létszám a résztvevő hallgatók és művészek személyében jelzi a rendezvény mély nemzetközi beágyazottságát. Az országok széles skálája jelenik meg, köszönhetően annak, hogy az esemény a nemzetközi zenei életben is komoly hírnevet vívott ki magának. A rendezvény kiemelkedő értéke, hogy nemzetközi jellege fontos alkotóeleme a DE profiljának. Az egyetem a képzési feladatok ellátása mellett a kulturális  és társadalmi igényeket is szolgálja, ebben pedig hatalmas szerepe van a Zeneművészeti Karnak – hangsúlyozta az oktatási rektorhelyettes.


A szólista mesterkurzusok mellett zenekari kurzusokon is részt lehet venni, hiszen újra megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, az együttest ezúttal is Vásáry Tamás irányítja.

- Egy olyan rendezvényről van szó, amely nemcsak itthon, hanem külföldön is egyedülálló. A hallgatókat önálló szólista mesterkurzusokra várjuk minden zenekari hangszeren, valamint zongora és ének mesterkurzust is tartunk, emellett a mozdulat zeneiségével és színpadi játékkal is megismerkedhetnek a hallgatók. A fiatalok a nyár közepén jönnek hozzánk, ami jól mutatja az elhivatottságukat, és azt is, hogy milyen sokan szeretnék fejleszteni zenei-szakmai képzettségüket. Fontos az is, hogy a nyári akadémia résztvevői tovább bővíthetik kapcsolatrendszerüket, hiszen tehetséges hazai és külföldi hallgatói-, valamint neves oktatói gárdával találkozhatnak a következő több mint tíz napban – fogalmazott Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón.

Váradi Judit hozzátette: a 2021/2022-es zenei idényben a Zeneművészeti Kar minden eddiginél több hangversenysorozatot indított, összesen ötven koncertet hallhatott a közönség az Universitas, a Konzervatóriumi Esték, a Steinway és a Régi Zene hangversenysorozatban, valamint a Vasárnapi muzsika, a Zenés esték, a Tavaszi koncertek, a Lélekmelengető és az Ifjúsági élménykoncerteken. 

- Nálunk nem május vagy június végéig tart az évad, hanem belenyúlik a nyárba. Kezd visszaállni a megszokott rend, és nyolc helyett már kilenc hangverseny-sorozattal büszkélkedhetünk. Olyan sok zenei mondanivaló gyűlt össze, hogy Tavaszi koncertek néven egy új sorozatban négy hangversenyen léptek fel a kar oktatói, ezek közül az egyiket a Bartók Rádió is rögzítette az ArTRIUM című sorozatában – közölte a művészeti igazgató.

Néhány héttel ezelőtt a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versennyel indult, majd most, egy hasonlóan nagy hagyományú, nemzetközi jelentőségű eseménnyel folytatódik a debreceni komolyzenei programsorozat, mely Puskás István alpolgármester szerint tovább gazdagítja a város kulturális kínálatát. 

- A Zeneművészeti Kar a város oktatási és tehetséggondozási rendszerében fontos szerepet tölt be. A  hangversenysorozatok révén kulturális élményt is közvetít, mely révén szoros szállal kötődik a város kulturális életéhez. A ZK-t jelentős zenei művészi teljesítmények jellemzik, melyek segítik a város nemzetközi és kulturális kapcsolatainak erősítését. A kar nemrég Debrecennel együtt mutatkozott be a Magyar Zene Házában, ez is bizonyítja a Zeneművészeti Kar és Debrecen erőteljes kapcsolatát - mondta az alpolgármester.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján július 16. és  22. között tartják a mesterkurzusokat, ez alatt több gálakoncertre várják a közönséget. Az eseménysorozat július 23-án a Kortárs zenei énekversennyel és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar fellépésével ér véget a Kölcsey Központban. Az együttes ezután Pécsett és a fővárosi Zeneakadémián ad majd koncertet.

A rendezvénysorozat részletes programja ide kattintva érhető el.

Sajtóközpont - BZ