Fogorvosdoktorokat avattak

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának végzősei szombaton vették át diplomájukat az intézmény Főépületének Díszudvarán. Az ünnepségen összesen százan kapták meg a doktori végzettség megszerzését igazoló oklevelet.

- Önök egy olyan egyetemen vehetik át diplomájukat, ami egyike a világ 500 legjobbjának, az egyik legnagyobb hazai felsőoktatási komplexum, ahol 14 karon több mint 30 ezer diák alkot egy nagy közösséget. A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karát 15 éve alapították, így a többi karhoz képest viszonylag fiatalnak számít, de a fogorvosképzés múltja ennél jóval régebbre, az 1970-es évekig nyúlik vissza. 27 évvel ezelőtt én ültem az önök helyén. Akkoriban még csak magyar nyelvű fogorvosképzés volt és csak 20-25 diák vette át a diplomáját, ma százan vannak – fogalmazott a fogorvosdoktor-avató ünnepi tanácsülésen Bágyi Kinga dékán.

A FOK-on ezúttal 56-an magyar, 44-en angol nyelvű képzésben fejezték be tanulmányaikat. A külföldi hallgatók 19 országból érkeztek.

A dékán kiemelte: a Debreceni Egyetem által kiadott fogorvosdoktori diploma Európa-szerte és a világ számos egyéb országában elfogadott.

- Bár a COVID-19 világjárvány akadályokat gördített elénk, a felkészültségüket megalapoztuk. Egy igen jó infrastrukturális háttérrel rendelkező intézményben tanulhattak, ami az oktatói kiválósági rangsor alapján az első helyen áll. Sok mindent megtanítottunk maguknak, így biztosan rádöbbentek, hogy mennyi mindent nem tudnak még. Éppen ezért folyamatosan képezzék tovább magukat a jövőben is, olvassák a szakirodalmat! Keressenek egy mestert, aki segíti a továbbfejlődésüket, nyitott a kérdéseik megválaszolására, és át meri adni az évtizedek alatt szerzett tapasztalatait – tette hozzá a kari vezető.

Az ünnepségen a Hallgatói Önkormányzat elnökének javaslata alapján a DE Rektorának Elismerő Oklevele kitüntetést kiváló tanulmányi eredménye és az egyetemen kifejtett aktív közéleti tevékenysége elismeréséül Muhammad Zoraiz Amer kapta. A DE Tehetségtanácsának Elismerő Oklevelét Bajsz Norman, Bánki Dóra Zoé, Hidasi Dorottya Ildikó és Szilágyi Lilla Gabriella fogorvosdoktorok vették át.

A FOK Év Oktatója Varga István egyetemi docens, a FOK Kiváló Oktatója Radics Tünde egyetemi docens lett. A FOK Fiatal oktató, kutató ösztöndíját Bakó József, Balogh Bettina, Hamid Leila, Gyöngyösiné Hevesi Judit, Kovalecz Gabriella, Martos Renáta, illetve Szalóki Melinda kapták. Szakdolgozói ösztöndíjban Szombathyné Nagy Erika, Kiváló Dolgozó kitüntetésben Kovács Judit részesült.

Kimagasló közéleti tevékenysége elismeréseként Pro Facultate Iuventutis kitüntetést vehetett át Tar Bíborka Csenge, Hasti Moazeni és Muhammad Zoraiz Amer fogorvosdoktor. A DE Kiváló Hallgatója díjat Kocsis Fanni kapta.

A DE Hallgatói Önkormányzat Elnökségi Elismerő oklevelét a FOK korábbi hallgatójának, Bánki Dóra Zoénak, a DE Hallgatói Önkormányzat Elnökének és Alelnökének Elismerő oklevelét pedig a FOK másik volt hallgatójának, Muhammad Zoraiz Amernek ítélték oda.

Az ünnepség ide kattintva tekinthető meg az interneten.



Sajtóközpont - OCs