Itt a friss Egyetemi Élet

A Debreceni Egyetem lapjának legújabb számából kiderül, hogy milyen volt az intézmény Főépületénél tartott International Food Day, miként takarítottak az egyetemi hallgatók a debreceni Nagyerdőben, valamint a DEAC női futsalosainak sikereiről is beszámolnak.

Május elején tartották a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, illetve a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (GTK) végzős hallgatóinak búcsúztatására szolgáló „Sárgulás” című rendezvénysorozatot. Váradi Norbert, a GTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke az esemény elnevezéséről a lapnak elmondta: a „sárgulás” a magyar búzakalászra vezethető vissza, ami, ha megérik, aranysárga lesz. Mire a hallgatók is végeznek az egyetemen, megérnek, „sárgulnak”.

Ismét megrendezték a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóinak legnagyobb rendezvényét, az International Food Dayt. A Főépület előtt az érdeklődők az ide járó külföldi diákok jóvoltából angolai, azerbajdzsáni, kambodzsai, kínai, kolumbiai, ghánai, iraki, izraeli, malajziai, mexikói, pakisztáni, palesztin, vietnámi és a filippínó konyha remekeivel ismerkedhettek. A résztvevő nemzetek a gasztronómiájukon kívül hagyományos népviseleteiket, jellemző táncaikat és zenéiket is bemutatták.  

Megújul a debreceni Csokonai Színház történelmi épülete. Hamarosan a Csapó utcai Csokonai Fórum is megnyitja kapuit. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója ennek kapcsán a lapnak elmondta: fontosnak tartja, hogy minél több előadásuknak legyen része az angol nyelvű feliratozás. Terveik között szerepel a DE Színházzal közös angol nyelvű előadás létrehozása is, amelyben a DESZ angolos csapata nyelvi coachként és színészként is jelen lesz a Csokonai társulata mellett.   

Hat különböző útvonalon haladva tisztították meg a szeméttől a Nagyerdőt a Debreceni Egyetem hallgatói és önkéntesek a DE Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának szervezésében és a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. Debreceni Erdészetének támogatásával április végén. A tavaszi nagytakarítás során mintegy százötven hallgató ragadott szemeteszsákot.

A DEAC női futsalosai a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is megállíthatatlanok voltak: május elején a kecskeméti Magyar Kupa döntőben 1:0-ra legyőzték a Tolna csapatát, így megvédték tavaly szerzett kupagyőztes címüket. Egy héttel később hazai pályán, a DESOK csarnokban a DEAC sportolói sorozatban harmadik alkalommal nyertek a Budaörs alakulata ellen az NBI-es magyar bajnokság döntőjében, ezzel szintén megszerezték és megvédték magyar bajnoki címüket. A nagyszerű szezonról a játékos-szakosztályvezető Üveges Katalinnal beszélgetetett a lap újságírója.

Az Egyetemi Élet friss száma ide kattintva olvasható.
 

Sajtóközpont - OCs