Búzatermés a háború árnyékában

A kenyérgabona hazai és világpiaci árának alakulása, a várható termésminőség és a búza tápanyagellátása volt a Debreceni Egyetemen rendezett XXIX. Búzatanácskozás témája. Az eseményen elhangzott: lesz elegendő búza Magyarországom, de a gabona rekordmagas ára az élelmiszerek jelentős drágulását fogja okozni a közeljövőben.

- Jelenleg csaknem 220-250 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről. Az aszályos időszak miatt az idei búzatermés várhatóan elmarad a tavalyitól. A 2021-ben elért 5,9 tonnás országos termésátlaghoz képest, ebben az évben közel egytonnás termésátlag csökkenés várható – jelentette ki Pepó Péter, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének egyetemi tanára a hétfőn megrendezett XXIX. Búzatanácskozáson.

Pepó Péter szerint a terméskiesés nem veszélyezteti hazánk gabonaellátását, hiszen a Magyarországon megtermelt 5 millió tonna búzából, mindössze 2,5 millió tonna kenyérgabonát használunk fel.

- Az idei év termésének minőségét egyelőre nem lehet megjósolni. Figyelembe kell venni azonban azt, hogy egy stresszhelyzetben nevelkedett állomány mennyisége mellett a minőségével is probléma lehet. A termelők azonban sokat tehetnek a káros hatások mérséklésére. A búzatermesztés sikerét három tényező határozza meg: a környezet és az időjárás, a fajta kiválasztása, valamint az agrotechnika, a tápanyagellátás. A búzatanácskozás célja, hogy olyan új technikákat mutassunk be a gazdálkodók számára, amellyel jelentősen javíthatják a termelés hatékonyságát még ilyen környezeti tényezők mellett is – fejtette ki Pepó Péter.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a világ és a hazai piaci folyamatokat elemezve arról beszélt, hogy kritikus időszakot él át a búzatermelés a világpiacon.

- A világon évente 790 millió tonna búzát termelnek. Az import- és exportfolyamatok során 150- 160 millió tonna gabona cserél gazdát, ebből az orosz, illetve az ukrán termelők 55- 58 millió tonna gabonát visznek a piacokra. Elsősorban a fejlődő országok importálnak tőlük. Az orosz- ukrán háború azonban pánikvásárlásokat okozott a világpiacon, amelynek árfelhajtó hatását mi is megérezzük – tette hozzá Lakatos Zoltán.


A búza tonnánkénti ára 2021-ben 62 ezer forint volt, most várhatóan eléri a 135 – 140 ezer forintot.

- Jelenleg 140 forint egy kiló búza felvásárlási ára, ez azonban azt jelenti, hogy a boltok polcaira 300 forint/kg-os áron kerülhet a liszt. A mintegy 40 százalékos áremelkedés júliustól várható, amely később jelentősen befolyásolja majd a malom-, valamint a sütőipar árait – hangsúlyozta a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A DE Böszörményi úti campusán megrendezett XXIX. Búzatanácskozáson szó volt még a tápanyagformák és adagok hatásáról és az őszi búza optimalizált tápanyagellátásáról is. A szakemberek megismerkedhettek a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén az egyetemen folyó búzakísérletek eredményeivel.

Sajtóközpont - ÉE