Kultúrák a szivárvány színein keresztül

Portugáliában és Görögországban jártak a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai az Erasmus+ iskolai, óvodai partnerségek pályázat keretében. Az Our Heritage in the Colours of the Rainbow elnevezésű projekt révén nemzetközi csoportokban ismerkedtek meg a helyi nevezetességekkel, a portugál, illetve a görög kultúrával.

Márciusban az Ibériai félszigetre, májusban az Olümposzhoz látogatott a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának 10 diákja. Az Erasmus + általános iskolás diákjainak szóló tematikus programja több mint egy idegen nyelv gyakorlását segítő tábor.

-  A program elsődleges célja a képességfejlesztés, innovatív módszerekkel. A diákok nemzetközi csoportokban, olasz, görög, spanyol és portugál gyerekekkel együtt végezték el a projekt feladatait, amelyek a kritikus gondolkodásukat, a kezdeményezőkészségüket, a problémamegoldó képességüket fejlesztették. A projektmunkák témái a művészet, az ökológia, az egészségügy, a történelem, a jog és a turisztika voltak, mindez a szivárvány színeihez kapcsolódva - mondta el a hirek.unideb.hu-nak Farkasné Pécsi Éva, a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Kossuth utcai Feladatellátási hely tanára, az Erasmus pályázat koordinátora.

A kiskossuthos diákok főhadiszállása Portugáliában Guimaraes, míg Görögországban Thessaloniki volt. A portugál látogatás során a gyerekek elutaztak Portóba és az ország vallási központjába, Bragaba is. Görögországban pedig kirándultak a tengerparton, Peraiába, az Olümposz- hegy környéki védett területen és Platamon kastélyát is meglátogatták, és fát is ültettek a jövő nemzedéke számára.

- A görög kiránduláson a diákjaink egy mini színdarabot is írtak, amelynek szereplői az öt nemzet saját legendájának meghatározó állatai. A darabban hazánkat a fehér ló szimbolizálja. A beszélő állatokról szóló színdarabot 2022. novemberében adják elő, a program magyarországi találkozóján - sorolta Farkasné Pécsi Éva.

A gyerekek kísérő tanárai Csombók Zita és Bikszády István, valamint Birtháné Kovács Renáta és Farkasné Pécsi Éva voltak.

Az ES01-KA2029-082282_2 számú program az Erasmus + program iskolai, óvodai partnerségek keretében valósult meg.

Sajtóközpont - ÉE