Középpontban az egészséges gyermekvállalás

A terhesgondozás és a várandósok egészségmagatartásának szakmai tapasztalatait vitatták meg a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tartott szerdai tanácskozáson. A Várandósság hete programsorozathoz kapcsolódóan az önkéntesség támogatásáról, valamint a várandósok kórházi ellátásáról is hallhattak a résztvevők.

A programsorozat 2019-ben, a DE Egészségügyi Kar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház közös szervezésében indult, a pandémia miatt azonban csak most rendezték meg újra. 

A Várandósság hetéhez kapcsolódó, május 11-én megtartott Várandósság és egészséges életkezdet című konferencia megnyitóján Rusinné Fedor Anita, a DE EK általános és tudományos dékánhelyettese kiemelte: a rendezvénysorozat célja, hogy a szakemberek személyesen oszthassák meg tapasztalataikat.  

- Az elmúlt két évben nem akartuk online megtartani a tanácskozást, mert a személyes jelenlétnek nagyon fontos szerepe van, hiszen ez egy olyan tudományos és gyakorlatorientált fórum, ahol a várandóssághoz kapcsolódó legfontosabb kutatási eredmények mellett közvetlen módon számolhatnak be az aktualitásokról a szakemberek. Nagyon fontos, hogy az eseményen részt vett az EK jogelődjének számító intézmény főigazgatója, a kar későbbi dékánja, Lukácskó Zsolt is, akinek nevéhez szorosan kapcsolódik a védőnő szak több mint harminc évvel ezelőtti elindítása Nyíregyházán - mondta a dékánhelyettes. 

A szakmai előadásokon egyebek mellett a várandósok körében elvégzett Magyar Szülészeti Kohorszvizsgálat várandós szakaszának eredményeiről, a koraszülöttek családjait segítő mentorprogramról, a mozgó várandósgondozásról, a várandósok egészségmagatartásáról, valamint az újszülöttkori reanimációról és az egészséges életkezdet támogatásának lehetőségeiről hallhattak az érdeklődők. 

A konferencián megemlékeztek a névadó Adorján Gusztávról, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház néhai főigazgatójáról, a szakmai esemény kezdeményezőjéről, aki 2020-ban hunyt el. 

A programsorozathoz kapcsolódóan "Az önkéntesség támogatása, elismertetése és munkaerőpiaci hasznosítása Kelet-Európában" címmel workshopot és kerekasztal-beszélgetést is rendeztek védőnőknek, akik a hallgatók önkéntes tevékenységének oktatásba történő beépítése mellett az önkéntesség szülésznő képzésben szerzett tapasztalatairól is értekeztek.  

- Az önkéntes tevékenységet támogató gondolkodásunkhoz kapcsolódott a rendezvény, melyhez a védőnői tevékenységben érintett szakmai vezetők és munkáltatók csatlakoztak. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel és a Selye János Egyetemmel együttműködve az a célunk, hogy az önkéntes munkának dokumentált eredménye szülessen, amit a munkaerőpiacon is hasznosíthatni lehet. A védőnő hallgatók sok területen önkénteskednek, ennek szerettünk volna nagyobb lendületet adni, és kideríteni, hogy milyen irányokat lehet kijelölni a szakma fejlesztése érdekében – fogalmazott Jávorné Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszékének vezetője. 

A résztvevők a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának nyílt napján tájékozódhattak a terhesgondozásról, az újszülöttellátásról, az állapotfelmérésekről, a szülésfelkészítésről és az őssejt-levétel fontosságáról. A kétnapos Várandósság hete programsorozat keretében az Egészségügyi Karon szaktantantermeket neveztek el Karmazsin Lászlóról, Lampé Lászlóról és Orosz Tóth Miklósról, akik mindannyian meghatározó szerepet töltöttek be a kar életében, a védőnő képzés elindításában és megújításában. 

Sajtóközpont - Bögre Zoltán