Szakmai gyakorlat az Ave-nál

Többoldalú szakmai együttműködést kötött a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint az AVE Ásványvíz Gyártó és Forgalmazó Kft. A megállapodás révén a DE hallgatói és diákjai a legmodernebb technológiai körülmények között szerezhetnek valós gyakorlati tudást az ásványvíz-termékeket előállító üzemében, bekapcsolódva a vállalat termelési-, és minőségbiztosítási folyamataiba.

- Az Ave Ásványvíz Kft-vel évek óta tart fenn szakmai kapcsolatot a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A megkötött partneri szerződés ezt a kapcsolatot szentesíti és szélesíti ki. A kar nagyüzemi, életszerű körülményeket érthető okból nem tud biztosítani a fiataloknak, ezért fontosak azok a partnerek, mint az Ave Ásványvíz Kft., amelyek segítségével a diákok megismerhetik a mai modern élelmiszeripart, megtudhatják, hogy milyen egy magas színvonalon működő vállalatnál dolgozni – hangsúlyozta a szerződés aláírásakor Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Filep Miklós, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója szerint az élelmiszeripari oktatás és kutatás területét érintő megállapodás révén a vállalat világszínvonalú körülményeket biztosít majd a diákok számára.

- A két éve átalakult magyar szakképzési rendszer megköveteli intézményünktől, hogy az alapanyagelőállítástól a feldolgozásig biztosítsunk gyakorlati helyet diákjaink számára. Iskolánk jelentős partneri hálózattal rendelkezik. Az Ave Ásványvíz azonban 21. századi infrastrukturális feltételeivel kiemelt nyári gyakorló helye, illetve szakmai képző bázis lehet a 9. és 10. évfolyamos diákjainknak, valamint a 11. és 12. évfolyamosoknak. Intézményünkbe kilenc megyéből érkeznek a fiatalok, így számunkra meghatározó, hogy minél több olyan partnerük legyen, ahol a diákok nem tananyagízű, hanem valóban életközeli gyakorlati tudást szerezhetnek – jelentette ki Filep Miklós igazgató.

Az AVE Ásványvíz Kft. 2006 óta palackoz ásványvizet, a vállalat tavalyi árbevétele 1, 6 milliárd forint volt. Az elmúlt két évben a társaság mintegy 3 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Az együttműködés révén az Ave Ásványvíz Kft. szakmai gyakorlati bázisává válik a Debreceni Egyetemen oktatott agrárgazdasági szakmáknak, mind a technikus, technikum és felnőttoktatás, mind az egyetemi alap- és mesterképzésben.

- Vállalatunk több lépcsőben megvalósult fejlesztése lehetőséget biztosít arra, hogy az eddig meglévő szakmai kapcsolatunkat kiszélesítsük. Az Ave Ásványvíz Kft. középtávú célja, hogy jövőben az egészséget támogató funkcionális üdítőitalokat is gyárt majd, szeretnénk a régió meghatározó alkoholmentesital-palackozójává válni, és ebben a folyamatban komoly szerepet szánunk a Debreceni Egyetemnek mint tudásbázisnak – tette hozzá Meszesi Zsolt, az AVE Ásványvíz Kft. ügyvezetője.


A megállapodás keretében a társaság lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy az elméleti képzésre épülő szakmai gyakorlatokon túl bekapcsolódjanak a vállalat termelési és minőségbiztosítási folyamataiba, valamint támogatja a tudományos diákköri munkák és szakdolgozatok elkészítéséhez szükséges termék-, és technológia fejlesztési kutatások lebonyolítását.

Sajtóközpont - ÉE