DROP 9: a reumatológia és az immunológia újdonságai

A reumatológia és az immunológia, valamint a határterületek betegségeinek diagnosztikája és kezelése lesz a 9. Debreceni Reumatológiai Oktatási Program fő témája. A május 17-én kezdődő háromnapos kongresszuson többek között a Debreceni Egyetem szakemberei számolnak be a legújabb eredményekről.

Az idei tanácskozásra mintegy 400 résztvevőt várnak, és 85 előadás hangzik el. Az interdiszciplináris fórumon az összes, a reumatológiával és immunológiával határterületet képező tudományággal és kórképpel foglalkoznak. 

- A tervezett témák közül kiemelném a reumatológiai kórképek laboratóriumi, molekuláris, szövettani és képalkotó diagnosztikájának újdonságait, a klasszikus reumatológiai kórképek, arthritisek, autoimmun reumatológiai kórképek és a határterületi betegségek kezelésének legújabb aspektusait. Emellett szó lesz a nem gyógyszeres kezelési eljárásokról, többek között a fizioterápiáról, a balneoterápiáról, a manuálterápiáról, a sportrehabilitációról, a pszichoterápiáról és a diéta fontosságáról – ismertette a hirek.unideb.hu-val Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék vezetője, a kongresszus elnöke. 

A Debreceni Egyetem szakemberei mellett minden hazai orvosképző intézményből, budapesti és vidéki kórházakból, az Országos Mozgásszervi Intézetből, valamint az Egyesült Államokból, Csehországból és Szlovákiából is érkeznek előadók.

- Az első Debreceni Reumatológiai Oktatási Programot 14 éve szerveztük meg. Azóta a rendezvény az egyik legnagyobb hazai konferenciasorozattá nőtte ki magát. Mindez nem a szervezők érdeme, hanem a résztvevőké és az előadóké, akik mindig a legmagasabb szakmai színvonalon adják át a legújabb ismereteket a hallgatóságnak – emelte ki Szekanecz Zoltán professzor.

A május 17-19. között megrendezett kongresszus helyszíne a Kölcsey Központ. A rendezvény honlapja ezen a linken érhető el.

Sajtóközpont - CzA