A jubiláló forint az egyetemen

„Piroshasú, zöldhasú, bélás” – a 70 éves forint történetéből nyílt tárlat a Debreceni Egyetemen az intézmény és a Magyar Nemzeti Bank közös szervezésében. A felek a további együttműködésről is beszéltek a kiállítás megnyitóján.

- Ez egy újabb lépés a Debreceni Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank kooperációjában – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár a tárlat február 13-ai ünnepélyes megnyitóján. A kancellár elmondta: a közös munka néhány éve kezdődött, ennek keretében például az MNB 30 hallgatót támogatott ösztöndíjakkal az elmúlt 2 évben.

- A jövőben is folytatódik az együttműködés, ennek köszönhetően intézményünk beléphet azon egyetemek sorába, amelyek a közgazdasági képzésben valami újat tudnak mutatni – tette hozzá a kancellár.

Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója felidézte: a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Közgazdasági Kiválósági Ösztöndíjprogramban a Debreceni Egyetem 18, míg a Tiszaroffi Ösztöndíjpályázatban az intézmény 12 hallgatójának tanulmányait támogatták az elmúlt 2 évben. Ennek kapcsán az oktatási igazgató megjegyezte: egy nagyobb, átfogóbb, rendszeres együttműködést tartalmazó programot dolgoznak ki még idén tavasszal, ez közös kutatási programot és újabb ösztöndíjakat is tartalmazhat.

- A forint története összefonódott a pénzjegynyomdáéval – emelte ki a megnyitón Gorondy-Novák Judit, a Pénzjegynyomda Zrt. vezérigazgatója. Eddig 5 milliárd darab bankjegy került forgalomba, ha ezeket egymás mellé helyeznék, Nyíregyházától Szombathelyig érne a sor. Horváthné Rudolf Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója a pénzérmék történetéről beszélt, azt is elárulta, hogy idén Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolónője tiszteletére emlékpénzt bocsátanak ki. A próbaverések és a gipszterv is megtekinthető a kiállításon.

A „70 éves a forint” című tárlat célja a magyar fizetőeszköz gazdaságtörténeti és numizmatikai bemutatása. Emellett a helyi vonatkozások is megjelennek: a Déri Múzeum gyűjteményében láthatók például pénzkészítéshez használt szerszámok, és egy helyi pénzhamisítási per mellékleteként fennmaradt hamis 100 forintos is.


A vitrinekben elhelyezett műtárgyakon túl a papírpénzek alapanyagainak gyártási technológiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. A kiállítás emellett a bankjegyeken és érméken keresztül megismerteti a bankjegy-hamisítás elleni küzdelmet, a technikai fejlődést.

A „70 éves a forint” vándorkiállítás március 19-ig várja a látogatókat hétfőtől szombatig, reggel 8 és 18 óra között a Debreceni Egyetem Főépületének harmadik emeleti kerengőjén. Többször lesz ingyenes tárlatvezetés, melyet a DE BTK Egyetemes Történeti Tanszékének vezetője tart.  Barta Róbert hangsúlyozta: a kiállítás elősegítheti, hogy erősödjön a forint iránti bizalom. A tárlatvezetésekre a regisztracio.unideb.hu felületen lehet jelentkezni.

• február 24., péntek 11 óra
• március 4., szombat 10 óra
• március 7., kedd 16 óra
• március 13., hétfő 17 óra

Sajtóiroda