Nemzetközi dróntechnológiai workshop

A dróntechnológiai módszerek egységesítése volt a témája annak a nemzetközi tanácskozásnak, melyet a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézete szervezett. 23 országból érkeztek szakemberek a hiánypótló konferenciára.

Napjainkban a pilóta nélküli légijárművek, köznapi nevükön drónok egyre nagyobb szerepet kapnak a környezeti folyamatok vizsgálatában. A speciális repülő szerkezetekre épülő innovációk segítségével például már akár meg lehet becsülni a talaj nedvességtartalmát, meg lehet határozni a folyók vizének áramlási sebességét, vagy térképezni lehet a növényfajokat.

- A velük végzett adatgyűjtés gyorsan és olcsón teszi lehetővé a természeti tényezők részletes vizsgálatát olyan területeken is, amelyeket hagyományos mérőműszerekkel nem lehet megközelíteni. A dróntechnológián alapuló vizsgálati módszereket világszerte, de gyakran eltérően használják a szakemberek, ami pontatlan eredményekhez vezethet. Kiemelt fontosságú tehát ezen módszerek összehangolása és az adatgyűjtés alapkövetelményeinek egységesítése – fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak Szabó Szilárd professzor, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Kar Földtudományi Intézetének igazgatója.

A célok megvalósítására támogatást nyert el az Európai Uniótól a Debreceni Egyetem részvételével megvalósuló Harmonious Cost Action címet viselő projekt. A négyéves megvalósítási időszakot programsorozat zárta, melynek kiemelt rendezvénye volt a múlt héten a debreceni DAB Székházban a témáról tartott nemzetközi workshop.

– Az egész napos, hibrid (online + jelenléti) szakmai tanácskozáson bemutatták a projekt során elért legfőbb tudományos eredményeket, a drónokkal végzett talajnedvesség-becslést, a folyami vízsebesség-elemzést, valamint a vegetáció-vizsgálatot. Az eseményre az EU számos országából jöttek dróntechnológiával foglalkozó neves kutatók, sőt az egyik plenáris előadást az Amerikai Egyesült Államokból érkezett James Dietrich, a University of Northern Iowa kutatója tartotta – ismertette az esemény szervezője, Bertalan László, a DE Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa.

A szakember hozzátette: az előadások közötti szünetekben a hazai környezeti és agrárkutatásokat dróntechnológiával végző kutatóműhelyek, valamint a hazai légtér biztonságáért felelős HungaroControl munkatársai is bemutatkoztak.

A workshopot a projekthez kapcsolódó munkacsoport-megbeszélések követték a DE TTK Földtudományi Intézetben.

A rendezvényről ezen az angol nyelvű weboldalon lehet bővebb információkhoz jutni.


Sajtóiroda - OCs