Fókuszban a pályaválasztás

Pályaorientációs napon ismerkedtek a Debreceni Egyetem nyújtotta lehetőségekkel a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola középiskolás diákjai. A szerdai rendezvény keretében a tanulók az intézmény karain kaptak információt az egyetem képzési kínálatáról.

- A továbbtanulás, a szakmaválasztás minél szélesebb lehetőségeit igyekszünk tanítványainknak megmutatni. Személyes tapasztalataik megerősíthetik, vagy éppen megváltoztathatják korábbi továbbtanulási terveiket. Az a célunk, hogy diákjaink megtalálják a számukra legkedveltebb pályát. Szeretnénk, ha a Debreceni Egyetem rendkívül széles továbbtanulási lehetőségeiből tudnának választani. Kiemelt célunk, hogy diákjaink Debrecenben maradjanak, és igazi debreceni egyetemi, városi polgárokká váljanak – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Denichné Hajdu Mónika Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája intézményvezetője.

A pályaorientációs napon a Csengő utcai gimnázium 7-8. évfolyamos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt az Agora Tudományos Élményközpontban, ahol játékosan ismerkedtek a természettudományokkal. A 9-10. évfolyam diákjai a gimnáziumban az egyetem tanárainak előadásait hallgathatták meg, így szerezhettek információt a karok oktatási és kutatási tevékenységéről.

A 11. és a 12. évfolyamos tanulók a karokra látogatva ismerkedtek meg a DE által nyújtott továbbtanulási lehetőségekkel.

- A diákok közül a legtöbben a Gazdaságtudományi Kar, az Általános Orvostudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Műszaki Kar iránt érdeklődtek.  Az elmúlt évek alapján megfigyelhető, azonban hogy egyre többen jelölik meg továbbtanulási célként a Természettudományi és Technológiai Kart, valamint vannak diákjaink, akik szívesen folytatnák tanulmányaikat a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon is – sorolta Farkas Oszkár, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája intézményvezető helyettese.


A DE Általános Orvostudományi Kara idén nem tudta fogadni a középiskolásokat, az orvosi pálya iránt érdeklődő diákok a gimnáziumban hallhattak előadást a szakma sokszínűségéről, kihívásairól, lehetőségeiről és követelményeiről.

A pályaorientációs napon a gimnázium mintegy 850 diákja vett részt.

Sajtóiroda - ÉE