Másképpen a gazdaságról

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége. Ennek jóvoltából olyan aktuális, a napi hírekben is szereplő témákról szóló előadásokat hallhatnak a diákok, amik még nem szerepelnek a tananyagokban.

A szerződés értelmében a 25 éve létrejött, a gazdasági és társadalmi problémák figyelésére, megvitatására, ezekre a kormánynak megoldási javaslatokat kidolgozó Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) tagjai egyebek mellett olyan technikai újdonságokról, például a nanotechnológiáról, a mesterséges intelligenciáról, történelmi tényekről, mezőgazdasági problémákról, aktuális energiapolitikai kérdésekről szeretnének a Debreceni Egyetemen előadni, amiket a tankönyvek még nem tartalmaznak.

 
–    A kutatóknak nem szabad elefántcsonttoronyba zárkózni, hanem fel kell venni a kapcsolatot az ipar, a társadalom azon szereplőivel, akik segíteni tudnak abban, hogy hallgatóink még teljesebb körképet kapjanak a világról. Ez a megállapodás ezt fogja elősegíteni. A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége és a Debreceni Egyetem kapcsolatrendszere rendkívüli módon erősítheti egymást – jelentette ki a megállapodás aláírása után Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem (DE) általános rektorhelyettese.


Pető Károly, a DE Gazdaságtudományi Kar (GTK) dékánja elmondta: a megállapodás, - melynek a GTK lehet az egyik fő részese - az oktatás mellett szakmai, tudományos kérdésekről is szól.

–    Arra koncentrálunk majd a GTTSZ-el, hogy a szakmai-, a társadalmi-, és a gazdálkodó szervezetek oldaláról felmerülő kérdésekre tudományosan megalapozott válaszokat adjon akár a Gazdaságtudományi Kar, akár a Debreceni Egyetemem más szakmai, tudományos szervezete. Ezzel segítve a gazdálkodó szervezeteket, az ipar, a mezőgazdaság szereplőit, a szolgáltatókat abban, hogy olyan innovációkat érjenek el, amik javítják gazdálkodási eredményeiket – fogalmazott a dékán.     

Valenta László, a GTTSZ elnöke hangsúlyozta, hogy nemzetközi szintű gazdasági szereplőket, kutatókat hoznak a Debreceni Egyetemre. Példaként említette a Paksi Atomerőmű igazgatóját, aki a hallgatóknak az energia előállításáról, felhasználásáról fog beszélni, illetve azt a pénzügyi előadássorozatukat, amely elsősorban azt mutatja be, hogy a megtakarított pénzt nemcsak betétben lehet bankban tartani, hanem más legális befektetési lehetőségek is léteznek az érték megőrzésére, növelésére.


Valenta László reményei szerint előadásaik nyomán sok jó tudományos diákköri dolgozat, doktori disszertáció születik.


Sajtóiroda - OCs