Nemzetközi minősítés a Debreceni Egyetem orvosképzésének

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem általános orvosképzése kapta meg az Orvosképzési Világszövetség (WFME) szempontrendszere szerinti akkreditációt. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság minősítése jelentősen növeli az itt szerzett diploma értékét. Az akkreditáció 8 évig érvényes.

Az orvosi diploma honosításához az Egyesült Államokban teljesíteni kell egy vizsgát, a United States Medical Licensing Examination-t (USMLE). Erre 2024 után csak azok jelentkezhetnek, akik olyan egyetemen szereztek diplomát, melynek képzését az Orvosképzési Világszövetség, a World Federation for Medical Education (WFME) által elismert szervezet akkreditálta. A Debreceni Egyetem akkreditáló szervezete a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), melynek tevékenységét egy másfél éves eljárás végén idén márciusban ismerte el a WFME. 

Az eljárást a MAB részéről Mátyus László, a szervezet Orvos- és Egészségtudományi Bizottságának elnöke, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja koordinálta, munkáját többek között Panyi György professzor és Németh Norbert professzor is segítette.

- A szükséges dokumentumok benyújtása után, a Pécsi Tudományegyetemen végzett próbaakkreditációt követően, már „élesben” a Debreceni Egyetemen kezdődött el az általános orvosképzés akkreditációs eljárása. Mindezek eredményeként végül a MAB megkapta az elismert státuszt az Orvosképzési Világszövetségtől, így a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara – Magyarországon elsőként – a WFME szempontrendszerei szerint akkreditált orvosképzést nyújt a hallgatóknak – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Mátyus László professzor. 

Az eljárásban vizsgálták és értékelték többek között a képzési programot, az oktatók kiválasztását, az oktatási infrastruktúrát, a klinikai képzés feltételeit, a minőségbiztosítási folyamatokat, illetve a támogató folyamatokat, például a képzés során alkalmazott oktatási módszereket, az értékelés rendszerét, az oktatói teljesítményt, az oktatók képzését és fejlesztését.

- Az, hogy megkaptuk a minősítést, növeli az itt szerzett diploma értékét, illetve versenyelőnyt jelent a Debreceni Egyetemnek azokkal az intézményekkel szemben, amelyek még nem rendelkeznek ezzel az akkreditációval – hangsúlyozta a dékán. 

Mátyus László hozzátette: fontos kiemelni azt is, hogy a kar sokat tanult és profitált az eljárás tapasztalataiból, működésünk minőségbiztosítási területen sokkal szervezettebb, átgondoltabb lett. Ez egy folyamat, amely szemléletváltást indíthat el az oktatóknál is – emelte ki a kari vezető.

- Ez az eljárás feltétlenül szükséges volt a debreceni orvosképzés Amerikai Egyesült Államokban történő folyamatos elismeréshez. Ez olyan országok jelentkezői számára is nagyon fontos, mint Izrael, Japán, vagy Dél-Korea, mivel ezen hallgatók saját hazájukban való elhelyezkedésében is fontos szempont ennek az akkreditációnak a megléte – emelte ki Jenei Attila professzor, a DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója. 

A képzés akkreditációja – a sztenderdeknek való folyamatos megfelelés esetén, egy 2026-ig lefolytatott monitoreljárás mellett –, 8 évig, 2030. április 22-ig érvényes.

Sajtóközpont - CzA