„Magyar szívvel olaszként” a Debreceni Egyetemen

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya keddi látogatásán megtekintette az egyetem sportinfrastruktúráját, a Dóczy utcai Sportcampus hamarosan elkészülő központi épületét és egy díszelőadáson is részt vett. A Labdarúgás elmélete és gyakorlata kurzuson Marco Rossi beszélt a magyar futballban eltöltött éveiről, a válogatottnál szerzett tapasztalatairól és Magyarország koronaékszerének nevezte a Debreceni Egyetemet.

A DE Futballünnep rendezvénysorozat vendége volt kedden a magyar nemzeti csapat kapitánya, aki első alkalommal vendégeskedett a Debreceni Egyetemen. Marco Rossit Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fogadta a Főépület Rektori Tanácstermében. 

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott: megtiszteltetés és büszkeség számára, hogy az egyetem meghívására érkezett Debrecenbe, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy megismerhette az intézmény sportstratégiai elképzeléseit. 

- Az egyetem méretei és hagyományai alapján méltán nevezhető a térség legfontosabb felsőoktatási intézményének. Nagy élmény számomra érezni azt az erőt, ami itt a tudást és annak továbbadását jelenti. Ugyan én is foglalkoztam korábban fiatalokkal, de nem tartom magam tanárnak, viszont lényeges, hogy a tapasztalatokat átadjam a jövő nemzedékének. Magyarország egy sportnemzet, sok sportágban vannak kiválóságaik, azon dolgozom, hogy ez a futballban is így legyen. A Debreceni Egyetem sporttudományi képzései rengeteget segíthetnek abban, hogy akár a labdarúgásban is jelentős fejlődést lehessen elérni. A tehetség önmagában nem elegendő, a sikerhez a megfelelő tudással is rendelkezni kell – hangsúlyozta a szövetségi kapitány. 

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte, hogy a magyar labdarúgó válogatott korábbi szövetségi kapitányai közül eddig nem sokan fordultak meg a Debreceni Egyetemen, emiatt ez az alkalom különleges, és remélhetően lesz folytatása. 

- Megtisztelő, felemelő, óriási élmény mindannyiunk számára, hogy a nemzeti csapat kapitánya ellátogatott hozzánk, és az az érzésem, hogy nem utoljára járt a Debreceni Egyetemen. Többféle missziónak kell megfelelnünk, ezek között kiemelkedő jelentősége van a sportnak, amit az intézményünk sporttudományi képzései is erősítenek, ennek megfelelően következetesen fejlesztjük a sportszemléletet, a sportinfrastruktúrát. Marco Rossit lenyűgözték az itt látottak, elismeréssel beszélt az egyetem tevékenységéről, a hallgatók és oktatók számáról – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak a rektor.  

Bács Zoltán kancellár szerint a labdarúgás az egyetemi oktatásban is fontos szerepet tölt be, a DE tematikus sportkurzusa az egyik legnépszerűbb a hallgatók körében. 

- 2005 óta elérhető az egyetemen a szabadon felvehető Labdarúgás elmélete és gyakorlata tantárgy. Ebben a képzésben már több mint ötezer hallgató vett részt, most a 35-ik szemesztert kezdtük meg. Nagyon népszerű, folyamatosan teljes létszámmal folyik az oktatás a kurzusban, ahol igyekszünk minden alkalommal külső oktatók meghívásával érdekessé tenni a tananyagot. Regnáló szövetségi kapitány eddig még nem volt részese ennek, éppen ezért Marco Rossi látogatása nem mindennapi esemény – fogalmazott a kancellár.  

A szövetségi kapitány megtekintette az egyetemi sportinfrastruktúrát, ellátogatott a Debreceni Egyetem Dóczy utcai sportkomplexumába, megkoszorúzta Buzánszky Jenő szobrát a Sporttudományi Oktatóközpont előtt, majd megnézte a Dóczy utcai Sportcampus új központi épületét: járt a megújult lelátón, a tantermekben, az irodákban és az öltözőben. A bejárás után a program a Böszörményi úti campuson az oDEon egyetemi színházban folytatódott. 

„Magyar szívvel olaszként” 

Zsúfolásig megtelt az oDEon kedden este a Labdarúgás elmélete és gyakorlata című kurzus díszelőadására, melynek vendége Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt.  

A kurzus házigazdája, Bácsné Bába Éva, a DE Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági és -menedzsment Intézet igazgatója felidézte, hogy a 2005-ben indított, s azóta 35 szemesztert megélt szabadon választható tárgy a futball tanítását tűzte ki céljául. A stratégiai és kommunikációs dékánhelyettes az egyedülálló tantárgy elindítása kapcsán Kozma Mihály, a magyar futsalosok egykori szövetségi kapitányának szerepét méltatta, aki saját maga tartotta az első szemeszter előadásait.  

Az intézetigazgató kiemelte az egyetem vezetésének sport iránti elhivatottságát, amely az elmúlt években megvalósított sportstratégiája révén lehetővé tette, hogy az intézmény sportegyetemmé is váljon. Ennek egyik jól látható eredménye a Labdarúgás elmélete és gyakorlata tárgyat az elmúlt évek során felvevő mintegy 5000 hallgató – tette hozzá Bácsné Bába Éva egyetemi tanár. 

A kurzusnak többször is vendége volt már magyar futballválogatott valamely korábbi szövetségi kapitánya, de ez volt az első alkalom, amikor a nemzeti tizenegy regnáló trénere járt az egyetemen. Marco Rossival Ó. Nagy Ferenc, az FM90 Campus Rádió sportszerkesztője és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Debreceni Egyetem alumni hallgatója beszélgetett.

Marco Rossi először labdarúgói pályafutását idézte fel, mint említette: 6-7 éves kora óta már futballista akart lenni, de volt egy másik nagy álma is, ugyanis az orvosi pálya is vonzotta, ezért beiratkozott a torinói egyetemre. Ám végül a labdarúgás győzött, profi futballista lett, és bemutatkozhatott a Serie A-ban, az olasz első osztályban. Elmondta, ha változtathatna valamin, akkor a tanulás fontosságát mindenképpen magasabbra értékelné, mert ma már komoly tudás nélkül semmilyen területen nem lehet magas szinten teljesíteni.

- Azt hiszem, nem voltam eléggé tehetséges, nem voltak Dzsudzsák Balázs lábai rám szerelve – mondta nevetve, itt kitekintve a DVSC támadójára, aki az első sorban foglalt helyet.  

- Úgy vélem, kihoztam magamból a maximumot, egészen kiváló focisták szerepeltek akkoriban a Serie A-ban, mint például Roberto Mancini vagy Ruud Gullit, tehát nincs okom panaszra – jelentette ki Rossi. 

A szakember elárulta: a nagypapája hatalmas rajongója volt az Aranycsapatnak és az ötvenes évek Honvédjának, fejből fújta a két gárda összeállításait.  

- Van abban valami sorsszerű, hogy előbb a kispestiek edzője lehettem, velük nyertem életem első bajnokságát, most pedig a magyar nemzeti együttest irányíthatom. Én erre a posztra megérkeztem, számomra nem ugródeszka a magyar csapat irányítása, hanem a karrierem csúcsa – fogalmazott a mester. Ezt követően a színpadra lépett Ch. Gáll András író, újságíró, aki az „Olasz meló Magyarországon” című, Rossiról szóló könyv szerzője. Az író újabb könyvet ígért egy esetleges sikeres Eb-selejtezősorozat esetére. 

Bár nem számított rá, a DVSC csapatkapitányát, Dzsudzsák Balázst is a deszkákra szólították, és ha már ott volt, megköszönte az olasz mesternek, hogy mindvégig korrekt, a kölcsönös tiszteleten alapuló viszonyt ápoltak, s ápolnak a mai napig. 

Az utolsó moderátori kérdés azt tudakolta, milyen tapasztalatokkal gazdagodott Marco Rossi az egyetemen tett délutáni látogatása során.  


- Azt tudtam, hogy a Debreceni Egyetem Magyarország egyik legrégebbi egyeteme, és az egyik legfontosabb, hacsak nem a legfontosabb Kelet-Európában. De azt nem tudtam, hogy ennyiféle sportágban remekelnek a DE sportolói, a DEAC csapatai, és hogy ennyi sportolási lehetőségnek ad otthont az intézmény campusa. Megtiszteltetés és nagyon nagy öröm, hogy itt lehettem. Kívánom, hogy a Debreceni Egyetem Magyarország koronaékszere legyen, és további tehetségeknek, kiválóságoknak nyújtson megfelelő lehetőséget, akárcsak a város, az elmúlt 20 évben sporttörténelmet író, legtöbb kupagyőzelmet elérő Loki otthona. Szövetségi kapitányként is kívánom, hogy a klubcsapat továbbra is ilyen magasszinten tudjon teljesíteni, mert, ha így folytatja – köszönhetően a srácoknak és a remek edzőnek – a Loki továbbra is nagyon szép eredményeket fog elérni – mondta el Marco Rossi, aki azt ígérte: a legjobb tudása szerint dolgozik majd a stábjával együtt azért, hogy még nagyon sok örömöt szerezzenek a magyar embereknek.  

A beszélgetés végén Szöllősi György köszönetet mondott a Debreceni Egyetem egyedülálló kurzusának megvalósulását elősegítőknek: Gellei Imre korábbi labdarúgó szövetségi kapitánynak, Kozma Mihály, Jakab Zoltán futsal szövetségi kapitányoknak, világbajnokságon mesterhármast szerző Kiss László labdarúgónak, Magyar Zoltán menedzsernek, Ifj. Buzánszky Jenőnek, Lomnici Zoltánnak, az Aranycsapat Testület elnökének, a DVSC-t a BL-be vezető Herczeg András korábbi Loki-edzőnek, Bács Zoltán kancellárnak és Kulcsár Zsoltnak, a Buzánszky Kupa szervezőjének.  

DE Sajtóközpont BZ/TN