Közgazdászként a BSC szektorban – Miért Debrecen?

A Debrecen BSC Kerekasztalra jellemző színvonalas panelbeszélgetéssel indult a 2023/24-es tanév tavaszi félévében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán második alkalommal meghirdetett How to be successfull in business – Business like a pro kurzus. A rendezvény nem csak a kurzust felvett csaknem 170 hallgató számára volt nyitott, a témában érdeklődő minden hallgatót vártak.

Erdey László dékánhelyettes és Kissné Nyéki Éva, a Debrecen BSC Kerekasztal projektvezetője köszöntötte a résztvevőket. A meghívottak a város három legfontosabb pillérét képviselték, melyek az egyetemi oktatás, a városfejlesztés és nyolc helyi, a BSC szektorban működő cég (4ig, BT, EPAM, Diehl Aviation, DT-ITS, Flowserve, NI, transcosmos) közös érdekeit képviselő Debrecen BSC Kerekasztal. A szakmai eszmecserén Felföldi János egyetemi docens, Pécskay Zoltán, az EDC ügyvezető igazgatója, Buga Bernadett, a Diehl HR igazgatója és Szabó László, a BT site managere vett részt, a beszélgetést Takács-Tóth Evelin, a transcosmos HR vezetője moderálta.

Minden résztvevő a saját szakterületének nézőpontjából nyújtott hasznos információkat és tanácsokat a hallgatóknak. Egyetértettek abban, hogy az a lendületes és szemmel látható fejlődés, amelyen az elmúlt években a város keresztülment, lehetőséget teremt az itthoni karrierépítésre a jövő talentumainak. 

Ismertették, hogy az egyetem milyen lépéseket tesz és milyen színes lehetőségeket kínál a hallgatóknak már tanulmányaik során, hogy a diplomát kézhez véve könnyebben tudjanak elindulni a munka világába vezető úton. Arról is szó esett, hogy közgazdászként mennyire színes és változatos lehetőségek várják a pályakezdőket a BSC szektorban működő cégeknél, ahol vertikális és hierarchikus előrelépést is könnyen el lehet érni.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban is, hogy Debrecenben a már egyetemi tanulmányok mellett végzett gyakornoki munkában is számos lehetőség kínálkozik, a hallgatók építhetik kapcsolati hálójukat. A diákság akár a Debrecen BSC Kerekasztal által kínált, 6 nyelven futó, 8 különböző egyetemi kurzusán keresztül, akár más egyetemi eseményeken, városi rendezvényeken is találkozhat olyan szakértőkkel, akik iránymutatást tudnak adni a jövőt illetően. 

A legjobb tanács, amivel szolgálhattak: a hallgatók legyenek bátrak és vágjanak bele terveik megvalósításába, hiszen mindenki elkezdte valahol.