Jogászok kaptak diplomát

Az oklevél átvételével zárták tanulmányaikat a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzősei a Főépület Díszudvarán pénteken. A jogász szak nappali és levelező tagozatán ezúttal 28-an, az Európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzési szakon 5 jelölt felelt meg a képesítési követelményeknek.

A jogi oktatás Debrecenben több mint két és fél évszázados múltra tekint vissza. Az első világháborúig a Református Kollégium keretében, annak jogakadémiáján folyt az oktatás. A dualizmus időszakának végén egy 1912-es törvénycikk rendelkezett a később Tisza Istvánról elnevezett a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karának létrehozásáról. A szocializmus idején szüneteltették ezt a képzési formát, majd a rendszerváltás után újraindult a jogászképzés Debrecenben – emlékezett a diplomaosztó ünnepségen a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.

 
Szikora Veronika elmondta, hogy manapság az alapszakos és mesterszintű magyar nyelvű képzéseik mellett egyre népszerűbb az angol nyelvű LLM és a doktori képzésük. Szakjaik szerkezete magában hordozza a továbbtanulás lehetőségét, a diploma után speciális ismeretek megszerzésére is lehetőséget biztosítanak. A jogász kollégák mellett más szakmák gyakorlóit is szívesen fogadják.  
 
– Amennyiben feltekintünk itt a Díszudvarban a falakon szabályosan elrendezett névtáblákra egykori hallgatóinkból lett példaképek, személyiségek neveit olvashatjuk. Anno valószínűleg ők sem sejthették, hogy nevüket beírják majd a világ, az ország, az egyetem történetébe. Ha alaposan szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy van még üres hely a névtáblák között, akár a diplomát most átvevők közül is elfoglalhatja valaki azt a helyet – fogalmazott.  

Árva Zsuzsanna, az Állam- és Jogtudományi Kar oktatási dékánhelyettese bejelentette: a 2023/2024-es tanév téli záróvizsga-időszakában a jogász szak nappali és levelező tagozatán 28 jelölt tett sikeres záróvizsgát. Európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzési szak nappali és levelező tagozatán öten fejezték be tanulmányaikat.
 
Igazságügyi igazgatási alapszak, valamint jogi felsőoktatási szakképzés nappali és levelező tagozatán ezúttal 10 jelölt felelt meg a szak képesítési követelményeinek. Alternatív vitarendező, közvetítő szakjogász szakirányú továbbképzés keretében 4 jelölt, HR szakjogász szakirányú továbbképzés keretében 22-en szereztek diplomát.

 
A végzősök a fogadalomtételt követően átvették oklevelüket, az újonnan avatottak nevében László Kitti mondott köszönetet. Az ünnepség keretében elismeréseket is átadták. Hunyadi Ágnes és László Kitti rektori kitüntetésben részesült kimagasló tanulmányi és tudományos eredményeikért, valamint a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának sikeres teljesítéséért.  


 
Sajtóközpont - OCs