A Debreceni Egyetemen versenyeztek az ifjú gitárművészek

Nemzetközi szinten is egyedülálló versenyen tehették próbára hangszeres tudásukat tehetséges növendékek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar által rendezett Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóján. Az eseményen huszonhat ifjú zenész pengetett művészi szinten, a mesteroktatók mellett egymástól is tanultak.

Az ország keleti régiójából, a Tiszántúlról, valamint a fővárosból, zeneművészeti szakgimnáziumokból és felsőoktatási intézményekből érkeztek fiatalok a Debreceni Egyetemre, hogy fejlesszék zenei tudásukat és megmutassák tehetségüket a Zeneművészeti Kar Liszt termében. Összesen huszonhat ifjú gitárművész pengette a húrokat egy héten át, július 1. és 7. között.

A huszonkilencedik alkalommal megrendezett versenyen és találkozón a növendékek egyéni és kamarazenei foglalkozásokon, zenekari próbákon, szakmai előadásokon és hangversenyeken igyekezték fejleszteni klasszikus gitárzenei képességeiket. A fiatalok a kurzusokon minden nap gyakoroltak, elismert művésztanároktól tanultak, a közös munka során pedig az egymásra figyelő zenélés módszereit is elsajátíthatták.

Csorba Gergő, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar klasszikus gitártanára, a találkozó művészeti vezetője szerint a gitár mai napig nagyon kedvelt a fiatalok körében, a klasszikus gitárzene révén pedig számos izgalmas zenei stílus, korszak, irányzat megszólaltatható. Az egy héten át tartó esemény évtizedek óta népszerű a klasszikus gitárzenei képzést folytató fiatalok körében, ez részben annak köszönhető, hogy a debreceni Zeneművészeti Karon ennek a hangszernek az oktatása is kiemelkedően magas szinten történik, másrést a találkozó szakmai presztízse és múltja miatt is folyamatos az érdeklődés iránta.

- Nagyon sikeres és hasznos volt az idei rendezvény a tanulók és a zeneoktató szakemberek szempontjából egyaránt, hiszen ilyenkor bőven van lehetőség a szakmai eszmecserékre. Így ösztönözzük az oktatókat és a zenét tanuló diákokat arra, hogy nyáron se tegyék le a hangszerüket. Az egyhetes tábor során folyamatosan készültünk a versenyre, melyhez Andorka Péter Két régi új tánc címmel írt kifejezetten gitárcentrikus, jól játszható művet, ezt minden versenyzőnek meg kellett tanulnia. A verseny egyedülálló abból a szempontból, hogy a diákok még soha nem hallották a versenydarabot, hiszen még soha nem játszotta el azt senki. Minden évben felkérünk valakit a versenymű elkészítésére, ezzel szeretnénk támogatni a kortárs gitárdarabok megalkotását, a modern gitárművészet fejlődését és kapcsolódási pontokat keresünk a gitárművészek, valamint a zeneszerzők között – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak a művészeti vezető.

Csorba Gergő hozzátette: a találkozót Adrovicz István, a Zeneművészeti Kar néhai gitártanára alapította, neki köszönhető, hogy évtizedek óta zajlik az intézményben a népszerű műhelymunka, ezáltal pedig az ő szellemi hagyatékát is próbálják évről évre méltó módon ápolni. 

A diákok a program zárásaként gálakoncerten léptek színpadra a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

A kurzusok és a hagyományos gitárverseny mellett a fiatalok, a meghívott gitárművészek, a találkozó oktatói esténként koncertekkel is szórakoztatták a debreceni közönséget. A huszonkilencedik alkalommal megtartott találkozót és versenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Jövő Művészetéért Alapítvány szervezte. 

A verseny díjazottai:
Első korcsoport (18 év alattiak): 
1. Sigér Vivien 
2. Czihat Mónika 
3. Bődi Emma

Második korcsoport (18 év felettiek): 
1. Varga Gábor  (DE Zeneművészeti Kar)
2. Farkas Bács Levente (DE Zeneművészeti Kar)
3. Tóth Benedek


Sajtóközpont - BZ