Hello Szakma! – Út a jövőbe

Első alkalommal a Debreceni Egyetem (DE) Tanárképzési Központja is bemutatkozik a Hello Szakma – Út a jövőbe pályaorientációs kiállításon, amelyet az előző év sikere után idén is megrendez a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC).

A rendezvény – ahol 80 kiállító, a DSZC 11 intézménye és partnerei is bemutatkoznak - legfontosabb célja, hogy segítse a továbbtanulók pályaválasztását, betekintést nyújtson a DSZC képzési kínálatába és felvázolja, hogy milyen sokszínű karrierút áll azok előtt, akik technikumban, vagy szakképző iskolában folytatják tanulmányaikat.

– Debrecen pezsgő gazdasági élete, az újabb és újabb ide települő vállalatok igényei garanciát jelentenek arra, hogy érdemes szakmát tanulni, hiszen az elsajátított ismereteket végzőseink jó eséllyel tudják hasznosítani, így a szakképzésnek biztos perspektívája van – fogalmazott a rendezvényt beharangozó, a Manz Hungary Gépgyártó KFT telephelyén rendezett pénteki sajtótájékoztatón Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

A kétnapos rendezvényen a DSZC intézményei mellett bemutatkoznak azok a cégek, vállalatok, oktatási partnerek is, akik karrierutat kínálnak a végzősök számára a városban.

– A vállalkozások munkaerő-igényeinek kielégítése még sok feladatot tartogat számunkra, hiszen csak az elmúlt években mintegy 17 ezer új munkahely jött létre Debrecenben. A különböző cégek 70 százalékban szakképzett, 30 százalékban pedig egyetemi végzettséggel rendelkező munkaerőre tartanak igényt, ami kizárólag a város, a DSZC, az egyetem és a vállalatok napi együttműködésével valósítható meg – hangsúlyozta Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

A DE Tanárképzési Központjával együttműködve a DSZC idén szeptembertől kapcsolódott be a Tanítsunk Magyarországért (TMO) programba, tovább gyarapítva ezzel a mentorhallgatók és a mentorált általános iskolások továbbtanulási lehetőségeit.

- A TMO célja, hogy egyetemista hallgatók segítsék a kistérségben élő diákokat, támogatva őket abban, hogy eredményesen elvégezzék az általános iskolát, azt követően pedig folytassák tanulmányaikat valamelyik középfokú oktatási intézményben. A Debreceni Egyetemen jelenleg 120 hallgató tevékenykedik mentorként, a programban a megye 13 általános iskolájának 500 diákja vesz részt – tájékoztatott Forisek Péter.

A DE Tanárképzési Központjának főigazgatója hozzátette: a közös munka segíti a tudatos pályaválasztást, a diákok jövőképének alakítását, ezért fontos, hogy a kiállításon az érdeklődők a teljes palettával, így az egyetem nyújtotta lehetőségekkel is megismerkedhessenek.

A Hello Szakma – Út a jövőbe pályaorientációs kiállítás és szakmai konferencia október 6-7-én a Hall-ban, a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén felállított sátorban, a második emeleti VIP folyosón, illetve három konferenciateremben várja különböző programokkal a látogatókat.

A rendezvényről bővebb információ a https://dszc.hu/p/hello-szakma oldalon olvasható.

Sajtóközpont - BZs