Hallgatói önkéntes mozgalom az Egészségtudományi Karon

Sportágakkal és az önkéntes munka jelentőségével ismerkedtek a Debreceni Egyetem hallgatói az Egészségtudományi Kar, a Verzár Frigyes Szakkollégium és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös Inkluzív Sport- és Egészségnapján Nyíregyházán. A különleges programon további innovatív együttműködési lehetőségek kidolgozásáról is szó esett.

A táplálkozással, a testmozgással, a higiéniával, az egészségi állapottal és a fogyatékossággal kapcsolatos pozitív attitűdformálást tűzte ki célul partnereivel a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, ennek jegyében rendezték meg a sport- és egészségnapot. A csütörtöki eseményen sporttudományi szakemberek, sportolók, egészségtudósok tekintették át azokat a feladatokat és kihívásokat, melyek segíthetnek egy egészségesebb, sportosabb társadalom kialakításában. Az ETK igyekszik hatékonyan bevonni hallgatóit az érzékenyítés folyamataiba is, ösztönzik őket arra, hogy önkéntesként csatlakozzanak a Magyar Speciális Olimpia Szövetség fogyatékkal élőket segítő tevékenységéhez. Az inkluzív napon a nyíregyházi kar minden képzéséről vettek részt hallgatók.

Jávorné Erdei Renáta, az Egészségtudományi Kar oktatási dékánhelyettese köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően ma már az intézmény falain kívül is hatást gyakorolhat az egyetem a fogyatékkal elő emberek mindennapjaira.

- Több mint négy és fél éve tartó együttműködésünk van a szövetséggel, de csaknem hat éve indult el a karon az a kezdeményezés, amiből mostanra hallgatói önkéntes mozgalom lett. Szeretnénk megtalálni azokat az utakat, melyek révén mintát adhatunk, az oktatás és a kutatás mellett olyan tevékenységeket is végezhetünk, melyekkel hatni lehet a környezetünkre. Olyan segítő szakembereket képzünk, akik munkájuk során fogyatékkal elő emberekkel is foglalkoznak. A társadalmi felelősségvállalást, az önkéntességet és a preventív szemléletet igyekszünk megtanítani a hallgatóinknak és a tudomány területén, a kutatómunkában is felhasználjuk a tapasztalatokat – fogalmazott a dékánhelyettes.

Wiesnerné Oravecz Éva, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöki tanácsadója azt mondta: számítanak az Egészségtudományi Kar hallgatóinak szakmai tudására.
- Büszkeséggel tölt el minket, hogy sikerül tartalommal megtölteni az együttműködést, azt gondolom, hogy a hallgatóknak hatalmas lehetőséget jelent az, hogy a megszerzett tudást nálunk is kamatoztathatják. Szükségünk van az önkéntesekre, akik szakmai ismereteiket tovább bővíthetik a gyakorlati szerepvállalásukkal – jegyezte meg a szövetség társelnöke.

Pázmány Viktória, a DE ETK Verzár Frigyes Szakkollégium igazgatója azt emelte ki, hogy a programban rövid idő alatt értek el kiemelkedő eredményeket.

- Vannak olyan hallgatóink, akiknek a mindennapjaik részévé vált az önkéntes segítő munka. Remélhetően azok, akik most találkoztak először ezzel a mozgalommal, rájuk is hatást fog gyakorolni az élmény. Ezen felbuzdulva bekapcsolódhatnak a programba és segíthetnek a fogyatékkal elő gyerekeknek, fiataloknak – tette hozzá az igazgató.
A gyakorlati tapasztalatok megosztása, valamint az együttműködési lehetőségek bővítése érdekében Együtt a pályán címmel kerekasztal-beszélgetésen értékelték az együttműködést és egyeztettek a tapasztalatok alapján a jövő terveiről, tartalmi elemeiről, az újabb innovatív projektekről a kar, a szakkollégium és a szövetség vezetői, programfelelősei és sportolók.

Az Inkluzív Sport-és Egészségnap keretében sportszakemberek, edzők irányítása mellett több sportágat, a floorballt, az asztaliteniszt és a kosárlabdát is kipróbálhatták a hallgatók, akiknek Illés Dániel, a 4for Dance táncosa tartott bemelegítést. Mindemellett életmód-tanácsadással és állapotfelméréssel is várták az egyetemistákat és a kar dolgozóit.

Sajtóközpont - BZ