Felvételi a DE-n: a legszélesebb képzési kínálat az országban

Digitális fogászati tervezés, valamint edző alapképzést, illetve muzeológia, egészségügyi közgazdász, gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment, egészségügyi bioinformatika, klasszikus hangszerművész mesterképzési szakokat is indít az idei általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetem. Összesen 71 alapképzési, 85 mester-, 6 osztatlan és 26 tanárszakot kínál 2024-ben a DE, ahol folyamatosan fejlődő infrastruktúra, hazai és külföldi ösztöndíjlehetőségek, nemzetközi hallgatói közösség is várja a jelentkezőket.

A tavalyi rekordjelentkezés alapján a Debreceni Egyetem továbbra is az egyik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény, szinte minden képzési területen találhatnak színvonalas képzési lehetőségeket az ide jelentkezők. Ebben az évben is több új szakot jelölhetnek meg a felvételi eljárásban a leendő egyetemisták, ezek között alap- és mesterképzések is szerepelnek. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes kiemelte, hogy a képzési kínálat bővítésével is szeretné növelni versenyképességét a hazai felsőoktatási intézmények között a Debreceni Egyetem.

- Az országban a legszélesebb képzési kínálattal várjuk a jelentkezőket. A szakirányú továbbképzésekkel együtt több mint ötszáz féle képzésre lehet jelentkezni, minden olyan képzési terület jelen van nálunk, amely az ország egyetemein elérhető. A Debreceni Egyetem naprakészen követi a munkaerőpiaci igényeket, éppen ezért idén kilenc olyan új képzésünk indul, melyek ezt a célt erősítik, ráadásul a Szolnok Campuson a Műszaki Kar megjelenésével is bővíti képzési lehetőségeit az intézmény. Alapvető sajátossága az egyetemnek, hogy szoros kapcsolatot tart a vállalatokkal a gyakorlati tudás fejlesztése és a minél gyorsabb elhelyezkedés támogatása érdekében. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a duális képzésfejlesztés, a minőségi oktatást az egyetemi infrastruktúra folyamatos fejlesztése is segíti, emellett széleskörű hazai és külföldi ösztöndíjlehetőségek, illetve egyedülálló, 134 országból érkező, több mint 7300 hallgatóból álló nemzetközi közösség is várja a leendő elsőéveseket. Ebben az évben már nyolcvan szakon hirdetünk angol nyelvű képzéseket is – tette hozzá a rektorhelyettes.

A 2024 szeptemberében induló tanévben először lesz elérhető a digitális fogászati tervezés és az edző alapképzés mellett a muzeológia, az egészségügyi közgazdász, a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment, az egészségügyi bioinformatika, a klasszikus hangszerművész (harsona), a klasszikus hangszerművész (mélyhegedű), a klasszikus hangszerművész (tuba) mesterképzési szak. A Debreceni Egyetem ebben az évben összesen 71 alapképzési, 85 mester-, 6 osztatlan és 26 tanárszakkal, valamint 24 doktori iskolával várja a felvételizőket.

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási főigazgatója elmondta: idén a felvételi kapcsán több változásra is oda kell figyelniük a jelentkezőknek, így például arra, hogy megváltozott az intézményi pontok rendszere, nem kötelező az emelt szintű érettségi, de az intézményi pontok miatt érdemes ezt a lehetőséget választani.

- Eltörölték a felvételi követelményként korábban elvárt emelt szintű érettségit, de egyes szakokon az érettségi pontok számításához továbbra is emelt szintű követelményt ír elő a DE, így többek között az orvos- és egészségtudományi képzés terület osztatlan szakjain, az anglisztikán, a pszichológián, a tanári szakpárok közül azokon, ahol az egyik tárgy az angol nyelv, valamint a gazdaságtudományok és a műszaki képzési terület alapképzési szakjain. A többletpontokat felváltotta az úgynevezett intézményi pontrendszer, mely nagy lehetőség a felvételizőknek, akik a többletpontokkal jelentősen javíthatják a bekerülési esélyeiket. Olyan mértékű a mostani változás, hogy a felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésének minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz a széleskörű tájékozódás szempontjából. Az új tanévtől arra is lehetőség lesz, hogy a szakképzésben tanulók előzetes hallgatói jogviszonyt létesítsenek az egyetemmel a szakképzés utolsó évében. Az itt elért eredményeket, a megszerezett krediteket a későbbiekben beszámíthatja az egyetem, ha a tanuló felvételt nyer az intézménybe. Ennek részletszabályairól a későbbiekben adunk tájékoztatást – emelte ki az oktatási főigazgató.


A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szeretnének továbbtanulni. A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhet, így a képzési kínálat több szakkal egészülhet ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség. Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. 

Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra.

A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva, a képzésekről és az egyetemről pedig ezen a linken lehet bővebben tájékozódni.

Sajtóközpont - BZ