Fáklyákkal, talárban vonultak a joghallgatók

A szokásokhoz híven fáklyás felvonuláson búcsúzott a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának csaknem száz végzős hallgatója. A látványos menet tagjai szerda este a Déri térről az egyetem Főépületéig sétáltak.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar (DE ÁJK) végzős joghallgatói, a kar vezetői és néhány oktatója talárba öltözve gyülekeztek a Déri téren szerda este, meggyújtották a fáklyákat, majd egy csoportkép elkészítése után rendőri felvezetéssel a Bethlen utca és az Egyetem sugárút érintésével az Egyetem térig sétáltak.

A felvonulás néhány évvel a kar 1996-os újraindulása után lett hagyomány, a juristák 2001 óta vesznek így búcsút az alma matertől, ahol sok szép emlékkel gazdagodtak képzésük során.

A hallgatókkal tartott a kar dékánja is, aki szerint a fáklyás felvonulás bizonyítja, hogy az ÁJK-n nemcsak tanulócsoportok, hanem igazi összetartó közösségek alakulnak ki.

Fotó: DEHDK PR- és Sajtóiroda

- Ez egy szép hagyomány, ahol a végzős hallgatók a záróvizsgák előtt talárban, fáklyával a kezükben tesznek egy látványos sétát. Így egy maradandó emlékkel gazdagodnak és néhány lépéssel közelebb kerülnek a diploma megszerzéséhez – fogalmazott Szikora Veronika.

A városlakók sokfelé fotózták, videózták, az autósok pedig dudaszóval köszöntötték a talárba öltözött fiatalokat.

- Nagyon megható ez minden hallgató számára, hiszen más városokban nincs ilyen, ez tényleg egy debreceni hagyomány – nyilatkozta az egyik végzős.

A Debreceni Egyetem Főépületéhez érve a menet tagjai ismét összeálltak egy közös képre és elbúcsúztak képzőhelyüktől.

Fotó: DEHDK PR- és Sajtóiroda

- Idén sikerült megdönteni a tavalyi részvételi rekordszámot, amikor is hatvanan vettek részt a meneten. Most csaknem százan regisztráltak az eseményre, ami nemcsak a rendezvény, de a képzés népszerűségét is jól mutatja. Fontos állomás ez a joghallgatók életében és nekünk, a Hallgatói Önkormányzat tagjainak nagy megtiszteltetés, hogy minden évben megszervezhetjük számukra ezt az eseményt – mondta Bihari Boldizsár, a DE ÁJK Hallgatói Önkormányzat kommunikációs és informatikai alelnöke.

Szikora Veronika dékán hozzátette: mindannyiuknak fontos, hogy felidézzék az elmúlt éveket. Ugyanakkor fejben már készülnek a március 13-ára tervezett felezős és végzős bálra, ahol együtt lehetnek majd a jogi kar különböző képzési területein tanuló alsóbb évesekkel is, akik „tovább viszik a fáklyát”.


Sajtóiroda – OCs