Életmódváltással a betegségek megelőzéséért

Milyen szerepe van az életmódnak az allergológiai és immunológiai betegségek kialakulásában, lefolyásában? Ezt a témát vitatták meg a szakemberek egy regionális bőrgyógyászati fórumon a DAB Székházban. A mintegy száz résztvevő a terület legújabb kutatási eredményeivel is megismerkedett. A kétnapos szakmai tanácskozáson a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika elmúlt száz évéről is megemlékeztek.

A Bőrgyógyászati Klinika 1921-ben kezdte meg működését Neuber Ede professzor irányításával. Az intézmény mára Magyarország egyik vezető égés- és bőrsebészeti centrumává vált, amely több mint három millió lakos ellátásáért felel. Ezen kívül a klinika kiemelkedő bőronkológiai és immunológiai központ is. Az összetett feladat sokrétű tudást igényel, ezért az orvosok nagy része több szakvizsgával is rendelkezik. A színvonalas gyógyítást magasan képzett szakdolgozók segítik.

- A Bőrgyógyászati Klinika szakembereinek az immunológia, az allergológia, a bőrsebészet és az égéssebészet területén végzett tevékenysége hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő. A Klinikai Központ vezetősége is elismeri az itt végzett színvonalas munkát, és minden segítséget megad a további fejlődéshez. Már a koronavírus-járvány alatt jelentős műszer- és infrastukturális fejlesztésbe kezdtünk, melyet a továbbiakban is szeretnénk folytatni – hangsúlyozta Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórum megnyitóján.

Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja pedig azt emelte ki, hogy a klinika a gyógyítás mellett az oktatásban és a kutatásban is mindig élen járt.

- A tudományos munka minőségét jelzi, hogy az intézmény szakemberei számos pályázatot nyertek az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) keretében, illetve egy, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat által támogatott kutatócsoport is működik a klinikán. A tudományos tevékenység mellett az itt dolgozó kollégák jelentős szerepet vállalnak a képzésben is, nagy szakértelemmel és lelkesedéssel tanítják a jövő orvosnemzedékét – mondta köszöntőjében a professzor.

A pénteken és szombaton megrendezett regionális szakmai fórumra összesen mintegy százötven szakember érkezett, a bőrgyógyászok mellett többek között gyermek-, bel- és tüdőgyógyászok, illetve laboratóriumi szakorvosok. A résztvevők elsősorban azt vitatták meg, hogy az életmódnak milyen szerepe van az allergológiai és immunológiai betegségek kialakulásában és lefolyásának súlyosságában.

- Nagyon érdekes új nemzetközi kutatások zajlanak azzal kapcsolatban, hogy a gluténmentes diéta segíthet-e az autoimmun betegségek kialakulásának megakadályozásában, illetve a már meglévő tünetek enyhítésében. Ez még teljesen feltáratlan terület, a jövőben sok tudományos vizsgálat témája lehet. Emellett az ételallergiák, a bőr ekcémás allergológiai betegségei, illetve az asztma, a szénanátha és a gyulladásos bélbetegségek területén vitattuk meg a legújabb kutatási eredményeket. Összegezve elmondható, hogy életmódbeli tanácsot csak személyre és betegségre szabottan lehet adni a pácienseknek – jelentette ki Szegedi Andrea egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika igazgatója.


A szakmai programot követően a rendezvényen köszöntötték a Bőrgyógyászati Klinika professor emeritusait, Horkay Irént 85. és Hunyadi Jánost 80. születésnapja alkalmából.  

Sajtóközpont - CzA