Életmentő eszközöket adományoztak a vadászok a gyermekklinikának

Vér- és infúzió melegítőt, illetve kézi pulzoximétert (EKG-val) szerzett be A Gyermekklinika Alapítványa „Gyermekeinkért” az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. adományából. Az összesen mintegy egymillió forint értékű berendezéseket a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán használják. Az adományt jelképesen kedden adták át az intézményben.

-    A Gyermekgyógyászati Klinikán működő 18 szakterület folyamatos modernizációja jelentős műszerigényt jelent. A központi fejlesztések mellett a magánszemélyek, szervezetek, cégek által az alapítványnak felajánlott pénzből számos új eszközt szereztünk már be. A támogatások segítenek abban, hogy a műszerfejlesztésekben lépést tudjunk tartani a megnövekedett igényekkel – emelte ki a keddi átadóünnepségen Szabó Tamás, A Gyermekklinika Alapítványa Gyermekeinkért kuratóriumi elnöke, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.  

Az alapítványnak felajánlott támogatással az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. második alkalommal segíti a gyermekklinika gyógyító tevékenységét. Idén mintegy egymillió forintot adományoztak az intézménynek a jótékonysági vadászaton összegyűlt pénzből. Az eseményt tíz éve rendezték meg először. A vadászatot 2019 óta minden vármegyében megtartják december 27-én. A tavalyi eseményen összesen 46 és fél millió forint gyűlt össze, amelyből 21 hazai egészségügyi intézmény gyermekellátását támogatják.

-    Idén harmincnyolc helyszínen mintegy ezer vadász vett részt az országos jótékonysági eseményen és kétszáz szervezet támogatta a kezdeményezést. A 10 év alatt 170 millió forintot gyűjtöttek össze, amelyből 23 intézmény kapott támogatást és 286 korszerű eszközt vásároltunk. Büszke vagyok a magyar vadásztársadalomra, amely a társadalmi felelősségvállalás élén jár. Remélem, hogy jövőre is visszatérünk és még több pénzzel tudjuk támogatni a gyermekek gyógyítását – hangsúlyozta Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

A Gyermekklinika Alapítványa Gyermekeinkért alapítványnak felajánlott mintegy egymillió forintos támogatásából vér- és infúzió melegítőt, illetve kézi pulzoximétert (EKG-val) szereztek be a Gyermekgyógyászati Klinikának. Az életmentő eszközök kritikus állapotban lévő gyerekek észlelését és gyógyítását segítik. 

-    A vérmelegítő olyan hőmérsékletre állítja be a beteg vérét, hogy lehetségessé válik a vérátömlesztés gyorsabb kivitelezése, míg a pulzoximéter segítségével pontosan meg tudjuk határozni az oxigén koncentrációját a vérben, mely az instabil állapotú gyermekek észlelését könnyíti meg, illetve a légzéstámogatás szükségességét jelzi. Az EKG modul pedig a szívműködésről ad pontos felvilágosítást. Utóbbi esetében mobil eszközről van szó, mely a beteg szállításakor is jól használható – tájékoztatott Szikszay Edit klinikai szakorvos, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekintenzív Osztályának vezetője.  

A vadászok támogatásából vásárolt berendezéseket kedden jelképesen átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján.  

Sajtóközpont - CzA