„Egyetemre megy” a Krones

Oktatási és szakmai együttműködési megállapodást kötött kedden a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Krones Hungary Kft., amely a jövőben Géptervezői Kihelyezett Tanszékként segíti a leendő mérnökök gyakorlati képzését.

A német Krones AG 100%-os tulajdonában lévő leányvállalat 2019-ben kezdte meg működését Debrecenben.

– Kapcsolatunk a várossal és az egyetemmel ennél sokkal hosszabb időre tekint vissza, hiszen a Debrecenbe települést megelőzően a tárgyalások során döntő szempont volt számunkra a Műszaki Karral kialakítható szakmai kapcsolat jelentősége, és a település részéről megmutatkozó befogadókészség – fogalmazott köszöntőjében Pascal Männche.

A Krones Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte: a középiskolai és szakképzési szinten már van oktatási együttműködése a vállalatnak, amely most egyetemi szinten is megvalósul.

- Ez biztosítja a leendő mérnökök számára, hogy már a diákévek alatt megismerhessék, milyen egy világcégnél dolgozni, ahol szakmai, gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, a Krones munkatársai pedig mindemellett a tudományos munkában – szakdolgozatok, diplomadolgozatok készítésében – is segítséget nyújthatnak a Műszaki Kar hallgatóinak – fejtette ki Pascal Männche.

Az eseményen jelentették be, hogy Krones a jövőben a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Géptervezői Kihelyezett Tanszékeként segíti az oktatást, ami – az ügyvezető megfogalmazásában – mérföldkőnek számít az együttműködésben.

A rendezvényen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, aki beszédében felidézte a város és Krones 2016-ban kezdődött tárgyalásait, amelynek köszönhetően a cég leányvállalata a cívisvárosban talált otthonra.

– A város érdeke, hogy polgárai közül kerüljön ki az a munkavállalói kör, akik biztosítják az előrehaladást. Ez Debrecen, a régióban működő cégek, a közép- és felsőfokú oktatás fejlesztése, együttműködése nélkül nem képzelhető el – jelentette ki a polgármester.

Papp László emlékeztetett: Debrecen kimagasló eredményt ért el a világszerte elismert, nemzetközi gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó lap, a Financial Times felmérésén és felkerült a világ legjobb befektetés-ösztönzési célpontjainak TOP 10-es listájára.

– Az egyetem Műszaki Karának legfontosabb feladata, hogy a fiatal mérnökök képzésük során magas szintű elméleti tudás megszerzése mellett gyakorlati tapasztalattal is rendelkezzenek – hangsúlyozta Ailer Piroska.

A DE műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte: a cél elérése érdekében a kulcsszó a párbeszéd, amely olyan ötletek, javaslatok befogadását jelenti, ami segít a fejlődésben, új szakok indításában, a különböző tantárgyak ismeretanyagának bővítésében, vagy akár a vállalati szakemberek szerepvállalásában az oktatásban.

A Debreceni Egyetem Szenátusának jóváhagyásával az új kihelyezett tanszék szeptemberben kezdi meg működését a vállalat telephelyén.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírását követően Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja bejelentette, hogy az oktatás, a műszaki képzés kimagasló támogatásának elismeréseként a kari tanács címzetes egyetemi docensi címet adományoz Pascal Männche ügyvezetőnek.

A program gyárlátogatással zárult a Krones Hungary Kft. Hermann Kronseder utcai telepén.

Sajtóiroda – BZs