Egyetemi Díszudvar - történetek, érdekességek

Híres egyetemi professzorok és debreceni diákok neveit őrzi, miközben tanévnyitóknak, tanévzáróknak, doktoravatóknak, diplomaosztóknak és báloknak ad otthont a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvara.

A több mint 80 éves egyetemi épületet a közelmúltban a legszebb hazai egyetemi épületek között mutatta be az eduline.hu. Kevesen tudják, hogy régen itt ravatalozták fel az egyetemi vezetőket és sportversenyt is rendeztek a Díszudvaron.


A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem 1912-es alapítását követően két évtizeddel adták át az intézmény máig emblematikus Főépületét. A Korb Flóris műépítész tervei alapján készült ónémet klasszicista stílusú épület különlegessége a páratlan szépségű üvegtetővel fedett Díszudvar.


Az épület 1932-es átadásáról és az azt követő első évekből fennmaradt fényképek bizonyítják, hogy már a 30-as években is megható pillanatokat éltek át azok, akik itt vehették át diplomájukat, oklevelüket, az akkori fiatalok is szerettek bálozni, szórakozni, az egyetem vezetése itt fogadta a rangos vendégeket, a Díszudvaron tartották a fontos ünnepségeket, és volt, akit innen indulva kísértek utolsó útjára.


Érdekesség, hogy még sportversenyeknek is otthont adott a központi, kétezer fő befogadására alkalmas „csarnok”. Már 1935-ben itt mérték össze tudásukat a legjobb tornászok, rendszeresen bemutatót tartott a DEAC férfi tornacsapata, majd a kétezres években sokáig itt rendezték a Kamuti Jenő Egyetemi Vívóbajnokság döntőjét.


Az épület központi tere 510 négyzetméteres és 29 méter magas. Ezzel a magassággal egy 10 emeletes panelház is elférne a Díszudvaron.


A 700 négyzetméternyi üvegtető - hasonlóan az Aula eredeti, a 2. világháborúban megsemmisült ablakaihoz - Róth Miksa munkája. Kevesen tudják, még kevesebben látják, hogy a díszüveget egy külön üvegtető védi, amelynek 2014-es rekonstrukciójánál 240 db 83x270 centiméteres üvegtáblát cseréltek ki.


A könyvtárba siető vagy a folyosók padjain ülve jegyzeteket lapozgató hallgatók előkelő társaságba kerülnek nap mint nap: a Díszudvar falain elhelyezett márványtáblákon 23 felirat, a Református Kollégium és az egyetem leghíresebb diákjainak, professzorainak neve emlékeztet a debreceni felsőoktatás hagyományaira.


Egykori debreceni kollégiumi diákok emlékét őrzik a feliratok: Fazekas Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc, Ady Endre, Arany János és Móricz Zsigmond itt egy térben kapott helyet.


Mellettük bölcs professzorok: Diószegi Sámuel, a magyar fűvésztudomány megalapítója, Csűry Bálint, Lugossy József, Pápay József, Imre Sándor nyelvészek, aztán neves pedagógusok, Kerekes Ferenc és Kövy Sándor református főiskolai tanárok, de itt olvasható Domokos Lajos, Debrecen város főbírájának neve is.


Hatvani István, Hőgyes Endre és Weszprémi István az orvostudomány képviselői, Medgyessy Ferenc, aki orvosi diplomát szerzett, de szobrászművészként vált világhírűvé. Maróthi György, a magyar zeneelmélet úttörője mellett békésen megfér Révész Imre és Debreczeni Ember Pál református lelkész, de Baltazár Dezső és Budai Ézsaiás református püspökök neve is szerepel a falakon.


Az egyetemi legenda úgy tartja: két kazetta azért áll üresen, hogy minden debreceni diáknak azt üzenje, az egyetem minden hallgatója reménykedhet abban, hogy oda egyszer majd az ő nevét vésik fel, mint egykori legendás debreceni diákét.

Sajtóiroda - BZs


forrás:
Egyetemi évkönyv 1934-35. tanév
A Debreceni Egyetem története 1912-2012
Megőrzött értékeink