Debreceni műtétekről tudósított a közmédia

Csodát láttunk a Debreceni Egyetemen - így összegezte a Klinikai Központban végzett retinaműtétet a Kossuth Rádió szerkesztője. A közmédia stábja az elmúlt hónapokban a Szemklinika mellett az Urológiai Klinikán végrehajtott egyedülálló beavatkozásokról tudósított A hely című műsorában.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján két retinaműtétbe, úgynevezett vitrektómiába nyerhetett betekintést A Hely stábja. A műtétet Vajas Attila klinikai főorvos végezte, aki bemutatta a hallgatóknak az operációt, annak nehézségét és szépségét.   

-    A műtét során kis kapukon keresztül jutunk be a szem belsejébe.  Az üvegtest jelentős részének eltávolítása után speciális  vitális festékeket alkalmazva jelöljük meg az oda nem illő vékony membránt, amely a retinát redőzi, szövetelhaláshoz, szövet-közti folyadék felhalmazódáshoz, és ezáltal a látott kép torzulásához és a látásélesség maradandó csökkenéséhez vezet.  A beavatkozás szépségét és a nehézségét az adja, hogy a membrán rendkívül vékony, a retinával szorosan összetapadhat, ha vékonyabb, még mikroszkóp alatt sem látható festés nélkül. Ráadásul mindezt szabad kézzel, a retina legkisebb sérülése nélkül kell eltávolítani. A műtét után 2-3 héttel, a segédanyagok felszívódása után a beteg látása helyreáll, illetve jelentősen javul és hosszú távon stabil marad - ismertette Vajas Attila.  

A klinikai főorvos hozzátette: a retinaműtéteknél lehet a leginkább demonstrálni a szemészeti műtőben megjelenő mikrovilág kihívásait és szépségeit. Milyen az, amikor néhány mikrométer, néhány finom mozdulat megléte vagy hiánya választja el egymástól a sikert, a látást vagy a katasztrofális életminőséget, a teljes vakságot. A stáb tagjai már gyógyult betegekkel is beszélhettek, köztük egy olyan fiatalemberrel, akiről már lemondtak, aztán Debrecenben meggyógyították. Letette a fehér botot és már látja a gyermekét.  A Szemklinikán évente több száz ilyen műtétet végeznek. A műsor után számtalan megkeresés érkezett az ország minden pontjáról és külföldről is. 

A Hely című műsor stábja engedélyt kapott, hogy felvételeket készítsen az Urológia Klinika műtőjében végzett beavatkozásról is. 

-    A vesekövek kezelésében alkalmazott endourológiai eljárások közül jelenleg a bőrön keresztül végzett endoszkópos kőműtét, illetve a húgycsövön keresztül végzett endoszkópos kőműtét gold-standard eljárásnak számít. Komplex kövek esetében azonban gyakran marad vissza a vesében kő. Az endoscopos kombinált intrarenális műtétek (ECIRS) során a két műtéti technikát egyszerre alkalmazzuk. Anatómiai nehézségek, illetve komplex kövesség esetén a két műtéti technika egyidejű alkalmazása válogatott esetekben eredményesen alkalmazható a teljes kőmentesség eléréséhez. A két műtéti technika jól kiegészíti egymást, az esetek döntő többségében nincs szükség további beavatkozásra – mondta a hirek.unideb.hu-nak Kiss Zoltán urológus. 

A hely című műsorban megszólaltak az operációt végző orvosok, Drabik Gyula és Kiss Zoltán urológusok. Flaskó Tibor klinikaigazgató pedig arról beszélt, hogyan fejlődött a vesekő-eltávolítás gyakorlata. A robotasszisztált vesekő-eltávolító műtétről készített műsor első részét február 22-én, a másodikat pedig március elsején hallhatták az érdeklődők a Kossuth Rádióban. A hely című műsor adásai újrahallgathatók a Médiaklikken.  

Sajtóközpont - CzA