DE Kossuth – a legjobb vidéki gyakorlógimnázium

Továbbra is a Debreceni Egyetem gimnáziuma a legjobb vidéki gyakorlóközépiskola a HVG legfrissebb rangsora szerint. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája legjobb vidéki intézményként az 5. helyet szerezte meg a gyakorlógimnáziumok rangsorában.

A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája a tavalyi eredményéhez képest kilenc helyet javított az összesített százas listán, ahol a 27. helyre lépett elő. Az iskolák között csak az ELTE intézményei előzik meg a DEKLGYGÁI-t. A magyar irodalom és nyelvi érettségi eredmények alapján a DE gimnáziuma az előkelő 4. az országos listán, míg a felvételik eredményei alapján a 17. helyen áll az intézmény.

- A Debreceni Egyetem gimnáziumának a gyakorlóiskolák között elért kimagasló eredménye a kiváló oktató-nevelő munkának csak egyik szegmense. A gyakorlóiskolák rangsorának összeállításakor ugyanis a pedagógusok munkájának eredményességét szintén tükröző tanárjelöltek felkészítése nem jelenik meg, pedig a gimnázium teljesítményében ez is példaértékű. A Csengő utcai gimnázium évek óta kitűnő helyen szerepel a középiskolai rangsorokban, büszkék vagyunk a Kossuth Gyakorló pedagógusainak és tanulóinak munkájára, amelynek eredményességét a lista is tükrözi – értékelte a rangsor eredményeit Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.

Forisek Péter, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója szerint a közoktatás és a felsőoktatás sajátos módon kapcsolódik össze a magyar oktatási rendszerben. Mint mondta: az idei évben megújuló tanárképzési rendszerben erőteljesebb szerepet kap a gyakorlati oktatás, amelyben – mint az országos lista is mutatja – meghatározóak a DE gyakorlóiskolái, ahol egyedülálló módon mentor- és konzulenstanárral, valamint pedagógiai módszertani és szakmódszertani kísérőtanárral is segítik a DE pedagógusképzését.

A HVG tizedik alkalommal állította össze a hazai gimnáziumok top 100-as listáját. A Középiskola – 2023 kiadványban megjelent rangsor készítői a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2021-es kompetenciamérésének eredményeit vették figyelembe szövegértésből és matematikából, valamint a nappali tagozatos diákok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, továbbá a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

- A diákjaink kompetenciamérésein, az országos tanulmányi versenyeken, az érettségiken, valamint a felvételiken elért eredményeik mutatják, hogy országos szinten is magas színvonalú szakmai munka zajlik gimnáziumunkban. A legfontosabb azonban számunkra, hogy diákjaink elérjék továbbtanulási céljaikat, elégedett, boldog és sikeres fiatalok legyenek, akik eredményesen tudnak továbbtanulni, művelt és örökké kíváncsi emberekké váljanak – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Denichné Hajdu Mónika Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezetője.

A Kossuth Gyakorló iránt érdeklődő általános iskolások és szüleik november 8-án és 9-én, kedden és szerdán személyesen is megismerkedhetnek az intézmény programjával, tanáraival és a gimnáziumi élettel. A Csengő utcai feladatellátási helyen november 8-án a 4, illetve az 1+4 évfolyamos képzések nyílt napjára várják az érdeklődőket, míg november 9-én a hatévfolyamos képzést mutatják be.

A nyílt napokon a hatodikos és nyolcadikos diákok tanítási órákon, interaktív előadásokon, tudományos kísérleteken vehetnek részt. Ezt követően a pedagógusok szülői értekezletet tartanak, bemutatják az iskola gazdasági, jogi-kommunikációs tagozatát, a műszaki és az orvosi-gyógyszerészeti képzést, valamint az 1+4 évfolyamos nyelvi előkészítő osztályt, illetve a hatosztályos képzésről is tájékoztatják az érdeklődő diákokat és szülőket.

A nyílt napok részletes programja itt érhető el: https://kossuthgimn.unideb.hu/hu/nyilt-nap-2022-november-8-9

Sajtóközpont - ÉE