Céges ismeretek első kézből

Közös továbbképzést szervez az ipari szektor nyújtotta lehetőségek megismertetésére a Debreceni Egyetem, a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal és a Debreceni Tankerület. A most indult programban tíz debreceni középfokú oktatási intézmény pedagógusai vesznek részt.

A Debreceni Egyetem (DE) és a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal (DBSC) együttműködése 2018-ra nyúlik vissza, azóta számtalan közös workshop, nyílt nap és több különböző kurzus szervezésében vettek részt.

Ez utóbbi keretében 2020-ban indult a nemzetközi szinten is egyedülálló akkreditált pedagógus továbbképzés. Az eltelt évek alatt a Debreceni Szakképzési Centrum több mint 90 pedagógusa vett részt a programban, amelyhez most első alkalommal csatlakozott a Debreceni Tankerületi Központ.

A DE Learning Centerben szerdán kezdődött három napos (15 órás) jelenléti oktatáson tíz debreceni középiskola (Ady Endre Gimnázium, Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Szakkollégium, Fazekas Mihály Gimnázium, Gulyás Pál Kollégium, Hajdú-Bihar Vármegyei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium, Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium, Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum és Tóth Árpád Gimnázium) igazgatói, igazgatóhelyettesei és munkaközösség-vezetői vesznek részt.

– Nem egy szokványos eszmecsere részesei lehetnek mindazok, akik részt vesznek a továbbképzésben, hiszen a jelenléti és az online oktatás, valamint a különböző vállalatoknál tett személyes látogatások során első kézből szerezhetnek tapasztalatokat az üzleti szolgáltató szektor működéséről – mondta megnyitójában Csatár Péter.

 A DE Bölcsészettudományi Kar stratégiai és gazdasági dékánhelyettese kiemelte: az új információk segítenek feltérképezni a különböző cégek elvárásait, amelyeket a pedagógusok a középiskolásokkal és a szülőkkel konzultálva felhasználhatnak a jövőben a végzősök pályaorientációjában, karrierépítésében egyaránt.

Kissné Nyéki Éva, a Debrecen BSC Kerekasztal projektvezetője elmondta: a tanfolyam célja az üzleti szolgáltató szektor bemutatása élő példákon, tapasztalatokon keresztül, első kézből, nyolc nemzetközi nagyvállalat (4IG, British Telecommunications, Diehl Aviation, Deutsche Telecom, IT Solutions, EPAM, Flowserve, NI, Transcosmos) debreceni szereplőinek – a cégek munkatársai, vezetői – közreműködésével.

A pénteken zárult jelenléti kurzus 15 órás távoktatással folytatódik.

A továbbképzés sikeres elvégzését segíti, hogy az előadások anyagait, a távoktatási és a mentori témákat, valamint a segédanyagokat elektronikus formában a Debreceni Egyetem honlapján érhetik el a résztvevők.

A 30 órás program – amelynek során a résztvevők tesztek segítségével folyamatosan bizonyíthatják tudásukat – egy céges mentor irányításával készített prezentáció elkészítésével zárul.

Sajtóközpont - BZs