Átvette kinevezését Szilvássy Zoltán rektor

Újabb négy évig vezetheti a Debreceni Egyetemet Szilvássy Zoltán professzor. A rektori kinevezést Áder János köztársasági elnök adta át az egyetemi vezetőnek a Sándor-palota Tükörtermében tartott szerdai kinevezési ünnepségen.

Az alapítványi fenntartású Debreceni Egyetem első rektoraként folytathatja munkáját Szilvássy Zoltán professzor. Az intézményvezető a rektori feladatainak folytatásáról szóló kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől vette át április 13-án, szerdán a Sándor-palotában Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára és Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója jelenlétében.

Az intézmény Szenátusa a 2021. decemberi ülésén hozott döntése nyomán Szilvássy Zoltánt javasolta rektori kinevezésre a fenntartó alapítvány kuratóriuma felé, a jelölést a testület támogatta. Az államfői kinevezés nyomán Szilvássy Zoltán – 2013 óta immár harmadik ciklusában – újabb négy évig irányítja az egyetemet.

Rektori pályázatában kiemelte, hogy az új rektori ciklus kezdetén, 2022 májusában, közel háromnegyed évvel a modellváltás után fontos célja a kezdeti időszak tapasztalatainak birtokában az alapítványi működésre való átállás optimalizálása, munkájával ennek a stabilizálódását és zökkenőmentességét igyekszik elősegíteni.

Továbbra is kiemelt céljának tekinti az intézmény első számú ágazati fókuszterülete, az egészségtudomány és az egészségipar fejlesztését, amelyhez a közeljövőben – a térség gazdaságfejlesztési igényeihez illeszkedően – a jelentős fejlődési potenciált rejtő műszaki képzési és kutatási portfólió is csatlakozik.

Szilvássy Zoltán professzor rektori kinevezése négy évre, 2026. április 30-ig szól.

Sajtóiroda - TPL

Fotó: MTI, Bruzák Noémi