TMO – csatlakozik a DE Szolnok Campus is

Tovább bővül a Debreceni Egyetemen (DE) a Tanítsunk Magyarországért (TMO) program. A Szolnok Campuson hamarosan induló képzést követően – Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett – tavasztól így már Jász-Nagykun-Szolnok vármegye általános iskolásai is részt vehetnek a mentorálásban.

Minderről hétfőn a DE Szolnok Campusán tartott egyeztetést György László, a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos, Forisek Péter, a DE Tanárképzési Központ főigazgatója, a TMO intézményi szakmai vezetője és Szabó Attila, a DE Szolnok Campus igazgatója.

- A Debreceni Egyetem a 2018/19-es tanévben csatlakozott az országos programhoz, eddig csaknem ezren végezték el a felkészítő kurzust és szereztek jogosultságot a mentorálásra, jelenleg mintegy százan foglalkoznak 500 mentorált általános iskolás kisdiákkal – ismertette Forisek Péter.

A főigazgató hangsúlyozta: várhatóan már a jövő héten meghirdetik a Neptun-ban a 26 órás – részben online, részben jelenléti – szolnoki képzést, így a sikeres felkészítést követően a tavaszi félévtől Jász-Nagykun-Szolnok vármegye általános iskolásaira is kiterjed majd a mentorprogram.

A DE Szolnok Campuson jelenleg egészségtudományi, valamint gazdaságtudományi képzési területen mintegy 800 hallgató tanul.

- A kínálat a műszaki tudományokkal bővül a következő tanévtől, hiszen 2024-től már gépészmérnök és műszaki menedzser alapszak is indul Szolnokon, így további hallgatók csatlakozhatnak majd a TMO programhoz – tájékoztatott Szabó Attila.

A campus igazgatója kiemelte: a mentorálás a Jász-Nagykun-Szolnokkal határos vármegyéket is érintheti, hiszen a mentorhallgatók számára elérhető közelségben vannak Pest, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád, vagy akár még Heves általános iskolásai is.

A mentorok négy féléven keresztül, a hetedik osztály kezdetétől foglalkoznak az általános iskolásokkal, segítenek tanulmányaikban, a mindennapi életben, hogy felkészítsék őket a pályaválasztásra, továbbtanulásra, de mindemellett élményeket is szereznek a közösen szervezett programokon.

- Az őszi kurzus meghirdetését követően hamarosan kiderül, mennyien vesznek részt a DE Szolnok Campus hallgatói közül a mentorképzésben, így meg tudjuk kezdeni az egyeztetéseket arról, hogy tavasztól, a mentorálás kezdetétől rendelkezésre álljanak a finanszírozáshoz szükséges források – tett ígéretet György László.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a hallgatóknál elsődleges szempont a szakmai tapasztalatszerzés, emellett a mentorok havi rendszerességgel ösztöndíjat kapnak és pénzügyi juttatást a mentoráltakkal közös programok támogatásához, valamint ingyenes utazásra feljogosító Tanítsunk Magyarországért utazási kártyát, amellyel a MÁV járatain és a VOLÁN helyközi járatain utazhatnak.

A megbeszélésen részt vett Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1-es számú választókerületének parlamenti képviselője is, aki felajánlotta, felveszi a kapcsolatot a Klebelsberg Központtal, hogy mielőbb elkészülhessen egy lista a vármegye állami fenntartású iskoláiról, amelyekben a legégetőbb szükség lenne a mentorálásra.

A DE Szolnok Campus hallgatói már a jövő héttől megtalálják a Neptunban meghirdetett mentorképzést, a jelentkezéseket követően, várhatóan novembertől két oktató, köztük Szabó Attila igazgató közreműködésével indulhat a kurzus.

Sajtóközpont - BZs