Nyomonkövetés – beépül a képzésbe

Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását a Debreceni Egyetem agrárkara. Az intézmény a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel.

- A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara elsők között csatlakozott a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformhoz, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló megoldásokat a hazai vállalkozások számára. Ekkor kerültünk kapcsolatba a platform fő koordinátorával, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel, melynek szabványrendszerét ma már a világ 120 országában alkalmazzák – idézte fel az előzményeket Komlósi István dékán az együttműködési megállapodás aláírásakor.

A GS1 nyomonkövetési szabványai növelik a biztonságot, a hatékonyságot és az átláthatóságot az ellátási láncokban. Ma már csaknem 2 millió vállalkozás alkalmazza világszerte, naponta több mint 6 milliárd tranzakció történik a rendszer segítségével.

- Célunk, hogy a globális nemzetközi szabványokban rejlő értékeket és tudást átadjuk, hiszen ezek a nyomonkövetés, azonosítás, adathordozás, információáramlás következő generációs mérföldkövét fogják jelenteni – emelte ki Magyar Béla, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A cég külkapcsolati igazgatója, Kétszeri Dávid a nyomonkövetéshez kapcsolódó tudás gyakorlati fontosságát hangsúlyozta. Amellett, hogy a debreceni kar oktatóit felkészítik naprakész tudással és a hallgatóknak tartanak majd előadásokat magyar és angol nyelven egyaránt, egy gyakorlati tudásbázis kiépítését is tervezik, ipari partnerekkel.

- Modellértékű az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási programunkat szeretnénk majd más felsőoktatási intézményeknek is bemutatni. Meggyőződésem, hogy ez olyan érték, ami a hazai élelmiszeripar számára komoly értéket jelent – mondta Kétszeri Dávid.

Az élelmiszertudomány oktatása egyre inkább előtérbe került az elmúlt évtizedekben a debreceni agrárkaron: 2006-ban kezdődött élelmiszermérnöki alap-, majd 2008-ban élelmiszerbiztonsági- és minőségi mesterképzés az intézményben. A jelentkezők száma évről évre nő, napjainkban már mindkét szak indul angol nyelven is.

- Az élelmiszerbiztonság, a nyomonkövethetőség, a minőségügy területén folyamatosan arra törekszünk, hogy a legújabb szabványokat, útmutatókat, rendszereket ismertessük meg hallgatóinkkal, a lehető leggyakorlatiasabb formában. Ezt szolgálja együttműködésünk a GS1-gyel is – emelte ki a DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet adjunktusa, Peles Ferenc.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. gyakorlatra is várja a Debreceni Egyetem hallgatóit, valamint szakdolgozati témalehetőségeket is kínál számukra.

Sajtóiroda-TH